Батьки-Засновики України-Руси крайнього тисячоліття

За матеріалами інтернет-видань 10.03.2024 2591
   Блог "Українська правда".

Тарас Шевченко, з "І мертвим, і живим, і ненарожденним...":

"Не минайте ані титли,

Ніже тії коми,

Все розберіть... та й спитайте

Тойді себе: що ми?

Чиї сини? яких батьків?

путінська пропаганда, а до того совітська й імперська пхають скрізь свої божевільні версії про Миколу Потоцького, Австрійський генштаб і леніна-сталіна як... засновників України.

Але, як настановляв Тичина, – нам своє робить! І ми робимо. Показуємо наших БАТЬКІВ-ЗАСНОВНИКІВ.

"БАТЬКИ-ЗАСНОВНИКИ" – це відповідь на питання "Хто ж придумав Україну?" у серії аудіо і відеоподкастів Українського радіо і Суспільне.Діджитал. Це галерея діячів, як упродовж 1000 років – починаючи з князівської Русі до проголошення Незалежності України – висували ідеї нашої окремішності, автономізму, незалежності. Ми з Сергієм Стукановим разом з істориками не просто створюємо портрет людини, яка мислила Україну Незалежною, ми згадуємо час і обставини, в яких працював наш герой або героїня і досліджуємо головне: а якою бачили наші БАТЬКИ-ЗАСНОВНИКИ оту омріяну українську державу?
 


  Назва подкасту "БАТЬКИ-ЗАСНОВНИКИ" – алюзія на тему "Батьків-Засновників" США, які придумали свою державу, запропонували ухвалити Конституцію, рознесли свої ідеї через тогочасні медіа і змусили політикум і суспільство утілити намріяне.

   Про одного з Батьків-Засновників США Джорджа Вашингтона писав і Тарас Шевченко (на те він і пророк, щоб взорувати у політиці на нашого теперішнього стратегічного партнера):

Коли

Діждемось Вашингтона

З новим і праведним законом?

А діждемось-таки колись.

   З історії про Тараса Шевченка яко БАТЬКА-ЗАСНОВНИКА ми розпочнемо 2-й сезон подкасту. А сьогодні запрошую вас подивитися епізоди першого сезону. Якби хтось напоумив і Володимира Зеленського подивитися. Це, як каже Оксана Забужко, драстично важливо. Щоб дізнатися про головну цінність, яка об'єднує всіх українських БАТЬКІВ-ЗАСНОВНИКІВ, – це СВОБОДА – на всіх рівнях в усих вимірах. А ще ідея – наскрізна! – підзвітність найвищого керівництва перед тими, хто те керівництво висунув чи обрав на ту найвищу посаду. Ще одна тотальна ідея, яка виникає одразу по кончині Богдана Хмельницького – несприйняття, ненависть до московитів саме через діаметрально протилежне уявлення про державу, про взаємини між очільником держави й підданими в українців і мосхів.

   До Переяслівської ради українці мосхів теж не жалували – в епізоді подкасту про Петра Могилу як одного із БАТЬКІВ-ЗАСНОВНИКІВ історик і викладач Києво-Могилянської академії Максим Яременко розповів, що "Петро Могила зумів виховати й дати поштовх цілій плеяді церковних діячів, які потім, навіть після Переяславської Ради, всіляко намагалися сторонитися від москви". А за ідею союзу між Руссю (!) і московією Петро Могила пропонував садити на кіл.
 


   мосхами називав наших кінчених сусідів на північно-східних кордонах один із наших героїв – БАТЬКІВ-ЗАСНОВНИКІВ Юрій Немирич. За 200 років до Бісмарка, який говорив, що угоди з росією не варті паперу, на якому їх писано, наш Юрій Немирич написав: "Суть же угод, які існують в мосхів із чужинськими народами, полягає в тому, щоб їх порушувати". В подкасті ми розповідаємо й про те, де саме і чому 400 років тому Юрій Немирич дає таку оцінку – дивіться епізод N5, а поки маленький спойлер: Юрій Немирич, народжений в Овручі, що за 200 км від Києва, вчився в європейських університетах, зокрема, в Оксфорді й Сорбонні, і у свої 20 років видав друком у Парижі, написану латиною, працю "Роздуми про війну із мосхами 1634 року", де й виклав усю потворну суть московської держави і її політики, яка не змінилася і, очевидно, не зміниться аж до свого розпаду.
 


   Ім'я Юрія Немирича досі мало відоме назагал, бо було заборонене понад 300 років і в російській імперії, і в совітській. Так само, як й імена Пилипа і Григорія Орликів. І, якщо про Пилипа Орлика ми хоч трохи знаємо завдяки вивченню його Конституції (Договорів із старшиною і Військом Запорізьким), то імені Григорія Орлика чомусь абсолютно безпідставно приписується назва аеропорти Орлі під Парижем, що є повною вигадкою. Тим часом Григорій Орлик, якого ми теж поруч із його батьком Пилипом зараховуємо до БАТЬКІВ-ЗАСНОВНИКІВ, понад 30 (!) років творив коаліцію європейських монархів за визволення України від "ненависного московського ярма".

   ЯК сказав у подкасті історик Ярослав Затилюк, Григорій Орлик – творець українського нетворкінгу в Європі. Саме завдяки діяльності батька й сина Орликів наймогутніших із тодішніх монархів світу король Франції Людовик XV писав: "Маю підстави думати, що дозволити росіянам заволодіти Україною означатиме взяти участь у справжній несправедливості". (Було б шикарно розповісти про це Макрону, еге ж?;)
 


   У подкасті "БАТЬКИ-ЗАСНОВНИКИ" ми відкриваємо глядачам і слухачам не лише самих державників, а й істориків, які занурені з головою у дослідження життя і впливу ідей на нас сьогоднішніх БАТЬКІВ-ЗСНОВНИКІВ України. Одні дослідники "розкручені" у медіа – Ігор Гирич, Наталя Старченко, Ростислав Семків, инших шукаємо за рекомендаціями – як от знайшли завдяки видавчині історичної літератури Вірі Соловйовій (видавництво "Кліо") Сергія Багра (досліджує козацькі літописи і літописців) і Ярослава Затилюка (розповів про Пилипа і Григорія Орликів).

   Ми також представляємо opus magna наших БАТЬКІВ-ЗАСНОВНИКІВ. З інтелектуальними творами наших героїв також відбувалися варті нашої пильної уваги пригоди: від повної заборони до видання із великими й важливими цензурованими вилученнями, як от видатної праці козацького літописця Самійла Величка (теж оббреханий росією), яку видали в росії у XIX ст. із купюрами, котрі виявила вже у XXI ст.історикиня Тетяна Таїрова-Яковлєва. А видала у повному нецензурованому варіянті згадана видавчиня Віра Соловйова. З текстами бува в наших подкастах і смішне. Коли з істориком Вадимом Арістовим ми говорили про наших діячів князівської доби, зокрема, про "Руську правду" або "Правду Ярослава (Ярославичів) – кодифіковану збірку законів, я попросила порівняти правові ідеї цього твору із тим, що тоді писали в москві... але, проблема в тому, що москви тоді ще не було, ахах).
 


   Наприкінці кожного випуску ми зі студії Українського радіо передаємо важливі книжки про БАТЬКІВ-ЗАСНОВНИКІВ нашим захисникам і захисницям, які дають нам неоціненну можливість зараз вивести в наш інформпростір цю галерею людей і ідей передвісників і будівничих Незалежної України, аби не лише знати про них, пишатись... цього мало. Ми всі разом має збудувати державу на тих ідеях, які заклали наші БАТЬКИ-ЗАСНОВНИКИ, це – свобода країни й громадянина, підзвітність керівників виборцям, пильність і непримиренність до ворогів, це гідність, освіченість і... не знаю, як це сформулювати... естетичність – плекання краси в середині й навколо. Нічого иншого українці тут побудувати не дозволять.

   Ось посилання на всі випуски:

1. Як сформувалась українська нація. Як сформувалась УКРАЇНСЬКА нація та хто на це впливав? Гість – Ігор Гирич.

2. Україна-русь виникла з божої волі? Якою Ярослав Мудрий та Володимир Мономах уявляли Русь. Як ця держава зʼявилась? Гість – Вадим Арістов.

3. Третій зайвий у Речі Посполитій? Як українські князі й шляхта билися за свою ідентичність в Речі Посполитій. Гостя – Наталя Старченко.

4. "Союз з московією? Ні кіл!" Петро Могила – ворог МОСКОВІЇ та будівничий українських святинь. Гість – Максим Яременко.

5. Як перемогти московію? Рецепт Юрія Немирича. Хто такий Юрій НЕМИРИЧ та який його рецепт перемоги над МОСКОВІЄЮ. Гість – Дмитро Шурхало.

6. Правда та вигадки козацьких літописів. Хто ПИСАВ історію за Хмельницького та Мазепи? Гість – Сергій Багро.

7. Як козаки лобіювали Україну в Європі? Як на Україну вплинули поразка МАЗЕПИ та Конституція ОРЛИКА? Гість – Ярослав Затилюк.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ