Ех, дороги! Коли буде «ах»?

Марина Бабич 09.12.2021 413

22 грудня 2021 року виповниться два роки з дня створення Магдалинівської ОТГ.

Магдалинівська селищна  об’єднана  територіальна громада утворена в грудні 2019 року у відповідності до Закону України  «Про  добровільне  об’єднання  територіальних громад».   До її складу увійшли 34 населені пункти, а центр громади розташований у селищі Магдалинівка.

Всього на території ОТГ мешкає 22 тис. 238 осіб (це станом на 1.01.2020). З них на цей же період 5 тисяч 731 особа -   працездатні.

У громаді за ініціативи селищної ради, сприяння та підтримки експертів програми «U-LEAD з Європою» розробили Стратегію розвитку на період до 2027 року. У ній сформовані головні напрямки розвитку Магдалинівської громади, її пріоритети, цілі та засоби їх досягнення.

Серед них - створення АМР ( Агенція місцевого розвитку ), проекти «Безпечне село», ММС( міжмуніципальне співробітництво з громадами області),  відкриття молодіжного центру, вуличне освітлення, придбання громадських туалетів, удосконалення системи пасажироперевезень, капітальні ремонти доріг. Період реалізації для багатьох проектів - найближчі 2-3 роки.

Напередодні дворіччя громади голова Магдалинівської ОТГ Володимир Дробітько поділився із «Фермером Придніпров'я» успіхами і недоліками розвитку території.

«Ми - громада особлива. І перший рік працювали трохи в нестабільних фінансових умовах. Чому так? Бо наше завдання - зробити фундамент для територіальної громади. Ми провели перші вибори, бюджети кожної з сільських рад були збережені, і не можливо було організаційно реалізувати масивні проекти в 2020 році. Хоча нам вдалося   вирішити проблему місцевих каналізаційних систем, зробити центральне водопостачання легальним.

Коли ми працювали над Стратегією розвитку, то   здійснювали опитування громадян на першочерговість вирішення проблем. Пріоритетом стали дороги.  Свої власні кошти ми не можемо на це направити, та й немає таких коштів у громаді. А от співфінансування - інша справа. Наприклад, дорога державного значення Т-04-10, що з'єднує Дніпро, Магдалинівку і Котовку (54 км) вже має проектно-кошторисну документацію, проведена тендерна процедура, визначений підрядник, який   у 2022 році при наявному фінансовому забезпеченні здійснить ремонт. По державних дорогах Т-04-13 Царичанка-Магдалинівка-Губиниха і Т-04-14 Дніпродзерджинськ-Петриківка-Магдалинівка теж проведені тендерні процедури. Тому 2022 рік буде революційним по капітальному ремонту доріг місцевого і державного значення у Магдалинівській ОТГ.

- А як же місцеві дороги? Їх 39 протяжністю понад 223 км. Найдовша   40 км, решта довжиною від одного кілометра до 20?

- По місцевих дорогах ми підтримуємо поточний ремонт, ямковий. Робимо підсипне тверде покриття зі шлаку. Понад 15 вулиць вже з поточним ремонтом. У деяких селах ми зробили тверде покриття грунтових доріг.

- Пане Володимире, Магдалинівська ОТГ дуже велика за площею і має велику віддаленість деяких сіл від центру. Приміром, у с. Олянівка живе   19 людей, яких розділяє від центру   дорога понад 33 км. Село Трудолюбівка нараховує 28 жителів, які можуть добратися до   центру, подолавши   30,4 км.  Чи будуть розроблятися нові маршрути громадського транспорту?

- У нас дуже розгалужена мережа дорожнього покриття і мережа маршрутів пасажироперевезень. Ми, на жаль, не є розпорядниками, це відповідно   за управлінням транспорту ОДА. В нас на сьогодні, як мінімум, дві больові точки. Ми обмежені в пасажироперевезеннях до Дніпра і Магдалинівки. Тому минулого року запустили соціальний автобус для того, щоб надати доступний транспорт   нашим людям пільгових категорій і дітям. Кожного дня соціальний автобус прямує за 5 маршрутами, зокрема, до соціально-важливих об'єктів громади. Ми вивчаємо пасажиропотік, але   найголовніше -  це отримати паспорт маршруту. Але поки ми не наведемо порядок на дорогах разом з ОДА і Службою автомобільних доріг, то паспорт ніхто не підпише. Тому наступний революційний рік покаже, чи можемо ми в другій половині 2022 року розробляти внутрішні паспорти пасажироперевезень.

- У громаді проект «Безпечне село» на папері чи вже є певні зрушення?

- У нас в 4-ох старостинських округах вже працює відео нагляд. Ми зкомунікували його із Магдалинівкою. І вже бачимо, що в нас робиться на територіях. Все знаходиться в одній базі, яка доступна поліції. Чотири поліцейські громади працюють у нас на території.  Ми придбали два автомобіля. А з першого січня 2022 року будемо набирати співробітників до місцевої пожежної станції. Пожежна машина в нас вже є від Головного управління ДСНС в Дніпропетровській області.

- Як розвивається проект придбання та встановлення сучасних громадських вбиралень в населених пунктах та всій території Магдалинівської ОТГ?

- Я вам чесно скажу, що, працюючи над Стратегією, ми робили справжнє опитування в онлайні. Тому ми чітко визначили 10 причин позитиву і негативу, де і була названа ця проблема.

Навіть у центральній садибі з   громадською вбиральнею було не все гаразд. Ми встановили мобільну вбиральню, з'єднали з центральною мережею водопостачання і водовідведення. Спробували зробити туалет платним. Але сьогодні він працює на безкоштовній основі, на утриманні селищної ради. Дійсно, один староста ініціював поставити вбиральні вздовж доріг. У нас же йде дорога, а села віддалені від дороги на 2 км, 1 км, 4 км. І люди виїжджають на центральну дорогу, чекають автобус, і зупинки, на жаль,    стають туалетами. Ми цей проект реалізуємо трошки пізніше, коли відремонтуємо і дороги, і дорожні павільйони.

- Дякую Вам, пане Володимире, за бесіду. І вітаю громаду із дворіччям!

- І вам дякую. Ми буквально на минулому засіданні виконавчого комітету прийняли рішення розробити до цієї дати логотип громади, який повинен стати нашим рекламним щитом. Хочемо використати також брендування місцевої продукції, в основному це аграрний бізнес. Я думаю, що ми встигнемо це зробити до 22 грудня».

 

 

 

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ