100 років тому Європа надавала Україні допомогу у боротьбі із голодом 1921 -1923 років

Марина Бабич 19.09.2022 485

У 1920-х роках в Україні спалахнув голод. Його причинами стали тогочасні посухи,  наслідки світової і громадянської воєн, а також насильницькі методи економічної політики більшовиків.
Як пишуть історики Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського В. Єрмакова і І.Романюк, голодували південні губернії Української СРР, а також окремі округи Подільської губернії.
За їх словами,  міністр торгівлі США Герберт Гувер, голова Американської адміністрації допомоги, заявив про готовність  надавати продовольчу допомогу населенню неврожайних місцевостей.
До таких зараховувалася і Катеринославська губернія.

На фото - безпритульні діти на залізничних коліях Катеринослава.


Документи про європейську і американську допомогу  Придніпров'ю вивчав відомий січеславський краєзнавець, письменник, дослідник  Микола Чабан. Він володіє безцінними американськими світлинами, що свідчать про жахливі умови життя наших земляків у 1921 - 23 роках. Ці електронні фото, використані  в статті, надані Миколі Чабану д- ром Романом Сербином ( Монреаль, Канада).


На той час,  за словами Миколи Чабана, допомогу голодуючим в Україні надавали міжнародні гуманітарні організації: Чехословацька місія, Норвезький комітет Нансена і American Relief Administration – АРА.

На фото - їдальня для дітей на Амурі, куди кашу і какао постачала АРА


Як зазначає Микола Чабан, представництво АРА   з'являється у Катеринославі у січні - лютому 1922 року. Про це пише катеринославська газета "Транспорт" у лютому 1922. Пан Микола цитує :

"Работа этих миссий сводится детально к следующему. Первое - передача уже привезенных посылок и тех, какие будут поступать из Америки. Второе - прием писем, направленных в Америку. Третье - помощь голодающим в массовом масштабе. В первую очередь  помощью будут пользоваться дети через существующие столовые и те, которые будут открыты..."

На фото - триває розвантаження зерна у Києві від АРА

 

"Допомога ця була неоціненною, тому що сотні тисяч людей дивилися в обличчя цій небезпеці ( голоду), і я не знаю, чи можна це було пережити, не будь цього міжнародного втручання. Я наведу вам  "Молитву" Синельникова з катеринославської газети 1922 року:

 

Європа дивилася на те, яким буде завтрашній день України. Тому її допомога не обмежувалася продовольством. Допомогою ставали і посівний матеріал, і техніка. За словами Миколи Чабана, посівні матеріали постачалися в залізничних вагонах.  В одному із документів вказано про 70 тракторів для України. Тобто, європейці прагнули суттєво допомогти і навчити селян правильно господарювати на землі,  підвищуючи врожайність.


За дослідженнями Миколи Чабана, АРА припинила свою 15 -місячну діяльність у Катеринославі 20 червня 1923 року. Вона передала  свої повноваження організації American Jewish Joint Distribution Committee – “Джойнт”.
За рахунок АРА у вересні 1922 року тільки дітей годували 87 тисяч, - зауважив Микола Чабан. - Це колосальна діяльність. І нам треба це пам'ятати із вдячністю.

"До речі, у Дніпрі досі зберігся особняк Інни Євецької на сучасній вулиці академіка Володимира Вернадського, де у лютому 1922 року  відкрився офіс організації АРА. Тому, на мою думку, варто скористатися сторічним ювілеєм і відкрити меморіальну дошку,  яка б свідчила про нашу пам'ять і вдячність за допомогу", - наголосив Микола Чабан.


 

Бажаючі на власні вуха почути історичну правду про АРА від Миколи Чабана, можуть долучитися до його досліджень 24 вересня о 13:00 у Дніпровській Центральній бібліотеці.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ