Цікаво знати

За матеріалами інтернет-видань 19.01.2022 307

Українські вчені національного антарктичного наукового центру станції «Академік Вернадський» досліджують звукову мову тюленів Ведделла. Відомо, що в репертуарі цих тварин   - близько 30 типів звуків. Нещодавно виявлено ще 9 типів – в ультразвуковому спектрі. Це різні «цвірінькання», «свисти» і «трелі». Приблизно  п'ята частина підводних співів відбувається на частотах, вищих за діапазон людського слуху, від 20 до 50 кГц, а інколи можуть сягати і 200 кГц.


Одні науковці вважають,  що ластоногим  високочастотні звуки не властиві. Інші – що звукова мова дозволяє Ведделлам  орієнтуватися у просторі під час антарктичної зими. Хоч ці тюлені і мають гарний зір, але коли світла немає кілька місяців, їм потрібен інший спосіб знайти лунки або здобич.


Українські вчені встановили в лунках два акустичні рекордери і записували мову самців, самиць і дитинчат.

За допомогою спеціальної програми вони проаналізують отримані дані про звуки та підводні комунікації тюленів в ультразвуковому спектрі. І ці  дослідження допоможуть встановити особливості вокалізацій тварин різного віку і статі та з’ясувати різницю діалектів тюленів Ведделла з районів архіпелагу Вільгельма (тобто поблизу «Вернадського») та моря Росса (Західна Антарктика, де проводять дослідження вчені з американської станції «Мак-Мердо»).


Цікаво, що тюлені Ведделла здатні затримувати подих та залишатися під водою майже півтори години поспіль, подекуди пірнаючи на глибину понад 600 м. А ковток повітря роблять в лунці або через тріщини в кризі.

 

Теги: Природа

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ