ВЧОРА ЗАПИТАННЯ - СЬОГОДНІ ВІДПОВІДЬ: СПРАВИ ПЕНСІЙНІ

За матеріалами інтернет-видань 01.09.2024 95

 

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Я на пенсії з 50 років як мати-героїня, працюю. Чи маю право на перерахунок виплати, чи так і буду постійно отримувати 3395 гривень? І якщо маю, то чи потрібно звертатись у Пенсійний фонд?»

Олена ОХРІМОВСЬКА  м. Вижниця Чернівецької області.

ПОТЕНЦІЙНО тут ідеться про право на потрійний перерахунок пенсії.

По-перше: особи, які продовжують працювати, мають право на перерахунок пенсії за кожні два роки, відпрацьовані після призначення або останнього перерахунку.

По-друге: після звільнення може бути зроблено перерахунок пенсії з урахуванням нового прожиткового мінімуму. Тим, хто продовжує працювати, при обчисленні мінімального розміру пенсії та доплати за стаж застосовується старий показник прожиткового мінімуму, який діяв іще на момент призначення пенсії.

По-третє: пенсія час від часу має індексуватися, незалежно від того, працює людина чи ні. Черговий такий етап індексації для більшості пенсіонерів відбувся у березні.

Звісно, всі три види перерахунку аж ніяк не завжди призводять до відчутного зростання, але так чи інакше розмір пенсії має хоча б трохи поступово збільшуватися.

Якщо ви не напишете заяву на перерахунок пенсії за стажем самостійно, то Пенсійний фонд рано чи пізно зробить його автоматично навіть без заяви. Раніше для перерахунку пенсії за стажем заяву треба було писати обов’язково. Тепер тим, хто має право на такий перерахунок, його роблять автоматично кожні два роки з 1 квітня.

У разі звільнення також варто одразу повідомити до Пенсійного фонду, щоб вони вчасно перевели вас до розряду тих, хто вже не працює. А от масові перерахунки пенсій на кшталт індексації завжди здійснюються автоматично без звернення пенсіонера.

 

«Які пільги має чорнобилець та його родина?»

Інна ПРОНИРЧУК с. Пронозівка Кременчуцького району Полтавської області.

ВІДПОВІДНО до статті 21 Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» № 646-ІХ від 2.06.2020, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 2, надаються такі пільги:

• позачергове забезпечення житловою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов;

• 50-відсоткова знижка вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом;

• безоплатне користування усіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі) на території України, за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду — також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Тож, як бачимо, серед вищенаведених пільг для осіб 2 категорії, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, чинним законодавством не передбачена допомога на оплату комунальних послуг.

Але якщо у вас є потреба в такій допомозі, ви можете звернутися до Пенсійного фонду щодо отримання житлової субсидії.

 

«Надсилаю вам копію трудової книжки чоловіка і дані з Пенсійного фонду щодо його стажу. У зв’язку з цим у мене є два запитання. Звідки у роздруківці Пенсійного фонду взялися дані про роботу в колгоспі, якщо чоловік там ніколи не працював? Чи мав чоловік право піти на пенсію як держслужбовець, а не як колгоспник?»

Надія КОЖУХІВСЬКА  с. Кожухів Хмільницького району Вінницької області.

ВІДПОВІДНО до записів трудової книжки, ваш чоловік повноцінно почав працювати з 1979 року після навчання в інституті. Водночас у цьому документі є запис, що в 1972-1974 роках, ще до інституту, чоловік працював у лісництві на сезонних роботах (по кілька місяців на рік). Підставою для цього запису в трудовій книжці є розрахункові відомості та довідка від 1974 року. Саме ці кілька місяців сезонних робіт у протоколі Пенсійного фонду позначені, як «робота у колгоспі». Це умовна, суто технічна позначка, яка на розрахунок пенсії жодним чином не впливає.

Після навчання чоловік майже все життя пропрацював в тому самому лісовому господарстві, але вже по трудовій книжці, тому в протоколі Пенсійного фонду ці періоди записані як звичайний стаж. Виходячи з цього, випливає відповідь і на друге запитання: права на пенсію державного службовця чоловік не мав, бо робота лісничого не належить до посад державної служби. В цьому випадку призначено звичайну пенсію за віком, обчислено на загальних підставах залежно від наявного стажу і розміру зарплати.

Зауважимо, що робота в колгоспі й справді має деякі пенсійні особливості, але такого поняття, як «пенсія колгоспника», в законодавстві не існує.

                                                                                              (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ