Експортні ціни на агропродукцію

За матеріалами інтернет-видань 20.09.2024 281
Експортні ціни на агропродукцію

За період з 01 липня по 15 вересня імпорт кукурудзи в ЄС досяг 4.3 млн тонн, що на 14% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Частка України у загальному імпорті склала 57% (у порівнянні з 52% минулого року), тоді як частка Бразилії скоротилася до 12% (проти 30% торік). Частка США, навпаки, зросла до 12.7% у порівнянні з 1.5% за аналогічний період минулого року.
Імпорт пшениці в ЄС знизився на 15%, до 1.9 млн тонн, порівняно з минулим роком. При цьому частка України в структурі імпорту зросла до 66% (проти 63% минулого року).




• Американські фермери зі східного кукурудзяного поясу відзначають, що врожайність кукурудзи нижча від очікувань через хвороби листя та посушливі умови наприкінці вегетаційного періоду, що негативно вплинуло на розвиток рослин.
• Тривалий ведмежий товарний ринок (зниження цін), який почався кілька років тому з підвищенням облікової ставки в США, може змінитися. Зниження облікової ставки США цього тижня, вперше за кілька років, має потенціал підтримати ціни на товарних ринках і започаткувати новий висхідний тренд.




 КУКУРУДЗА
Міжнародний ринок почав активно обговорювати зниження експортного потенціалу кукурудзи з України у 2024 році та скорочення врожаю в ЄС. Зростання експортних продажів американської кукурудзи та слабкий долар сприятимуть зміцненню цін на кукурудзу. CPT ціни в напрямку морських портів України зросли на 10$ порівняно з минулим тижнем. На кордоні кукурудза продавалася за ціною 188-190€ FCA Чоп.

 ПШЕНИЦЯ
Ціни на фуражну пшеницю продовжують зростати слідом за кукурудзою. Трейдери активно закуповували фуражну пшеницю за ціною 190-195$ СРТ морські порти. Водночас покупці продовольчої пшениці залишалися більш обережними. Проте агресивні продажі та демпінг з боку рФ на ринках Туреччини та Африки стримують зростання цін на продовольчу пшеницю, не дозволяючи їм піднятися вище.
СОНЯШНИК
Ціни на соняшник підвищилися до рівня 21'000-21'500₴ з ПДВ з доставкою до заводів. Незважаючи на поступове збільшення пропозиції соняшнику завдяки збиральній кампанії, фермери продовжують стримувати продажі олійної культури, що впливає на ринкову ситуацію. Тим часом ціни на соняшникову олію залишаються стабільними, коливаючись у межах 940-950$ СРТ порт.

 СОЯ
Світові ціни на сою перебувають під тиском через активний збір урожаю американської сої та занепокоєння трейдерів щодо слабкості китайської економіки, яка є найбільшим імпортером сої у світі. Зниження облікової ставки в США зазвичай позитивно впливає на товарні ринки, однак ведмежий баланс на ринку сої, ймовірно, продовжуватиме чинити тиск під час збору врожаю.
Українські виробники активно збувають сою на всіх напрямках. Ціна на ГМО-сою знизилася на 10€ порівняно з минулим тижнем, під впливом зростання пропозиції. У напрямку портів трейдери знижують ціни на 10$, що також свідчить про зміни на ринку.
 

 

SPIKE BROKERS

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ