А ТЕПЕР І ТРЕТЯ ПЛАТІЖКА ЗА ПРИРОДНИЙ ГАЗ

За матеріалами інтернет-видань 15.12.2023 354

ГАРЯЧА ТЕМА: З ПРИВОДУ ОПЛАТИ СПОЖИВАЧАМИ ГОЛУБОГО ПАЛИВА

Олена БЕГМА.

Незабаром у нас з’явиться третій комунальний платіж за газ. Споживачам потрібно буде оплачувати не лише за саме блакитне паливо та його доставку, а ще й за технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

ЗАПРОВАДЖЕННЯ ще однієї платіжки за газ пов’язане з реформою на галузевому ринку. Відповідний закон був підписаний 2015 року тодішнім президентом Петром Порошенком на вимогу Євросоюзу. Зокрема, ним було передбачено роз’єднання оплати за видобуток газу і за його транспортування. Мовляв, заради подолання корупційної складової. Так звана друга платіжка за блакитне паливо почала надходити споживачам із 2020 року. Але її було сформовано за непрозорим тарифом. Газові компанії на догоду собі буквально «намалювали» тариф на власний розсуд. Через що його вважають несправедливим. Тобто передбачений реформою «цивілізований ринок газу» в країні так і не з’явився.

Вже не раз повідомлялося про те, як обурило багатьох власників приватних домоволодінь у селах і селищах упровадження окремої платіжки за послугу доставки блакитного палива. В Україні відбулися численні локальні «тарифні» бунти. Адже свого часу люди самотужки копали траншеї для газопроводу, власним коштом купували труби, оплачували роботи з їхнього прокладання від центральної мережі до своїх осель. Платили навіть за всі проєктні папери та іншу дозвільну документацію щодо підключення… Повідомляли ми й про те, як першим іще позаторік урвався терпець мешканцям Лубенського району Полтавщини, які на три години перекрили автотрасу Київ — Харків біля Засулля. Для них Лубнигаз встановив найбільшу ціну в області за транспортування одного кубометра блакитного палива, через що його вартість відразу зросла майже вдвічі…

А тепер, виходить, буде й третя «газова» квитанція. Втім, перед цим потрібно укласти угоду з підприємством, яке на платній основі проводитиме роботи з обслуговування внутрішньобудинкової мережі. Це може бути місцевий облгаз або інша організація, яка одержала на це відповідний дозвіл. Після підписання договору фахівці цієї компанії повинні будуть періодично навідуватися до споживача, щоб перевірити стан газової мережі та всіх газових приладів у будинку. Зокрема, йдеться про перевірку герметичності з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу, працездатності встановлених на газопроводах запірних пристроїв із очищенням їх за потреби від залишків мастила та корозії, наявності тяги в димових та вентиляційних каналах… При цьому важливо наголосити, що обслуговування лічильників газу та аварійні ситуації не входять до цього переліку: потенційні постачальники нової послуги чомусь не внесли їх до своїх угод щодо утримання «внутрішньобудинкового газового обладнання».

Отже, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, іще навіть не затвердила типового договору на техобслуговування внутрішньобудинкових газових мереж та не визначила граничних тарифів, а газові компанії вже почали примушувати домовласників укладати з ними відповідні угоди. Багато хто не поспішає цього робити, вважаючи нав’язування такого обслуговування за додаткову плату взагалі незаконним, адже діє президентський указ про мораторій на подорожчання побутового газу до закінчення війни і ще протягом пів року після її закінчення. Те, що в такі складні для народу економічні часи, нехай і під прикриттям упровадження реформи, взялися «вибивати» з населення (а саме так пишуть у соціальних мережах) додаткові гроші за блакитне паливо, багато хто зі споживачів називає «чистої води маніпулюванням влади замороженими газовими тарифами».

Нагадаємо, Закон №2479-ІХ від 19 серпня 2022 року встановлює мораторій на підвищення цін на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. Він діятиме протягом режиму воєнного стану та пів року після його завершення. Нині більшість побутових споживачів одержують газ від Нафтогазу по 7,96 гривні за кубометр. І ще окремо платять за доставку. Сумарна ціна на блакитне паливо мала б «заморозитися». Проте, судячи зі зростаючої кількості «газових» квитанцій, сумнівно, чи утримається вона на такому рівні.

 

Бо зараз скидається на те, що у Кабміні, коли давали згоду на третю платіжку, ухвалили рішення на користь продавців газу, а не на користь українців. Зрозуміло, що ті сім’ї, в яких буде така можливість, оплачуватимуть іще й третю «газову» квитанцію, а решта через хронічне безгрошів’я просто ще більше накопичуватиме свій борг за комірне.

До речі, в Європі жоден споживач не знає, що це таке — газорозподільна компанія чи та, що технічно обслуговує внутрішньбудинкові мережі. Там споживач розраховується за газ лише з його постачальником. І тільки останній розв’язує абсолютно всі проблеми (підключення, відімкнення, розподіл, техобслуговування тощо), наймаючи для цього підрядні організації. Споживач має одну ціну за кубічний метр палива.

Утім, якщо справа стосується одноосібного домоволодіння, то до завершення реформування нормативно-правової бази у зазначеній галузі в газовиків поки що нема законодавчих важелів упливу на таких господарів. А от щодо багатоквартирних будинків… Річ у тому, що чинне законодавство містить застереження: в разі незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж розподіл природного газу припиняється. Цей правочин певною мірою є елементом «шантажу» незгодних мешканців багатоквартирних будинків. Однак при цьому газовики чомусь замовчують той факт, що поки остаточно не буде впорядкована нормативно-правова база у зазначеній галузі (а вона ще аж ніяк не реформована), припинення газопостачання тільки через неукладення договорів на техобслуговування є маніпуляцією. Такі дії порушують права мешканців, наголошують юристи. Адже і без запровадження третьої платіжки закон усе одно зобов’язує газовиків раз на пів року — до початку опалювального сезону та після нього — здійснювати перевірку на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання з усуненням виявлених витоків блакитного палива та інших негараздів.

Тим часом, згідно з повідомленням Держстату, в Україні впродовж останніх дванадцяти місяців подорожчали практично всі житлово-комунальні послуги. Загалом їхня ціна зросла на 13,1%. При цьому вартість електроенергії збільшилася відразу на 69,7%, розцінки на прибирання сміття — на 8,7%. Тарифи на утримання та ремонт житла зросли на 3,9%, послуги з управління багатоквартирними будинками — на 2,7%... Хіба що водопостачання подорожчало всього на 0,8%, а каналізація — на 0,7%. «Водночас вартість природного газу не змінилась. Як і гарячої води та опалення», — зовсім недавно порадував нас у своєму звіті Держстат. І ось на тобі — третя платіжка за газ…

Залишається тільки припускати, які ще комунальні тарифні «сюрпризи» під прикриттям чергових комунальних реформ, але без урахування реального рівня життя громадян на нас чекають надалі. Нехай навіть цей процес і супроводжуватиметься щоразу широко анонсованим владою розширенням підтримки населення субсидіями.

"Сільські вісті"

 



   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ