Аби майбутньому голові ДСА довіряли, потрібен прозорий конкурс!

За матеріалами інтернет-видань 28.03.2024 337
Аби майбутньому голові ДСА довіряли, потрібен прозорий конкурс!
  Центр Протидії Корупції, офіційна сторінка ФБ.
  Нового керівника Державної судової адміністрації (ДСА) обиратимуть вже наступного місяця. Про це свідчить рішення Вищої ради правосуддя (ВРП), за яким оголошено такий добір та його умови. Участь у конкурсі візьмуть кандидати, які подали документи до 22 березня. 

   Із позитивних сторін такого рішення – ВРП таки вирішила проводити квазіконкурсну процедуру, хоча закон дозволяє не проводити конкурси на посади держслужби під час воєнного стану. Проте, на думку Центру протидії корупції (ЦПК), затверджені правила добору не передбачають необхідного рівня прозорості для посади такого рівня, як очільник ДСА. 

   По-перше, не опубліковано всіх дотичних до процесу учасників. Для проведення добору ВРП утворила робочу групу зі складу членів ВРП та дозволила залучити до процесу відбору консультантів з різних державних структур (Рада суддів, комітет парламенту, та ін), а також, представників міжнародних проєктів. Проте прізвища людей, які долучені або можуть бути долучені як консультанти, досі невідомі. Як невідома і кількість таких осіб, а також чіткі правила їх участі в процесі та голосуванні. 

   По-друге, порядок дозволяє лише закриті обговорення кандидатів. Тоді як для гідного відбору ВРП варто забезпечити пряму трансляцію не лише співбесід, а й обговорень кожного кандидата, як це відбувалося на конкурсі на посаду голови Нацагентсва з питань запобігання корупції. Так само важливо забезпечити оприлюднення детальнішої інформації про кандидатів (без персональних даних).

   Нагадаємо, колишній керівник ДСА – Олексій Сальніков – у грудні 2023 року був звільнений з посади після підозри від НАБУ в отриманні хабаря у $7,5 тис., частину з якого він мав передати суддям. Його попередник – Зіновій Холоднюк – також був фігурантом так званих скандальних «плівок Вовка».

«Підозра Сальнікову, фігурування в кримінальній справі Холоднюка – яскраве підтвердження того, що посада голови ДСА має надвисокі корупційні ризики. А отже важливо, щоб керівником ДСА справді стала людина, у репутації і доброчесності якої суспільство буде повністю впевнене. Без чітких правил добору, публічності засідань з відбору та трансляції обговорення кандидатів – це неможливо», – зазначає заступниця виконавчого директора ЦПК Олена Щербан. 

   Чим важлива ДСА? ДСА – це головний адміністратор у судовій системі, відповідальний за фінанси та організаційні заходи. Саме ДСА розподіляє кошти між більшістю судів, а також створює умови для їхньої роботи (наприклад, здійснює організаційні заходи, повʼязані із веденням  Єдиного державного  реєстру судових рішень). Тобто, керівник ДСА матиме доступ до величезних фінансових ресурсів та механізмів, без яких неможлива повноцінна робота судів. 

  На конкурс подали документи 11 кандидатів. ЦПК буде аналізувати кожного із кандидатів, що братимуть участь у доборі. У випадку, якщо у нас виникнуть значні питання до доброчесності когось із цих кандидатів – ми обовʼязково повідомлятимемо про це суспільству. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ