Аграрії Львівщини остаточно не визначилися з площами посіву озимих

За матеріалами інтернет-видань 07.09.2022 319
Аграрії Львівщини остаточно не визначилися з площами посіву озимих

У Львівській області озимі вже сіють, проте аграрії регіону остаточно ще не визначились з площами посівів. Про це говориться у повідомленні департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.
Фахівці аграрного департаменту зазначають, що на прийняття рішення впливають кілька факторів. Зокрема, це через брак елеваторних потужностей та складських приміщень для зберігання вирощеного врожаю. Наявні потужності зі зберігання ще не звільнені від  перехідних залишків минулорічного врожаю зерна.
Також  важелем впливу стає обмежена реалізація вирощеної продукції. У результаті  не вистачає оборотних коштів на придбання достатніх посівних ресурсів. Відсутність оборотних коштів може вплинути  і на скорочення площ.
Наразі в області озимі зернові займають близько 80 відсотків усіх площ  озимих культур.  
За оперативною інформацією станом на 6 вересня 2022 року вже посіяно 24,6 тис. га (54,8% до прогнозу) озимого ріпаку та розпочато посів озимих зернових культур.  
За словами очільниці аграрного департаменту Львівської ОДА Тетяни Гетьман, за середньорічними даними озимі зернові культури забезпечують до 50% всього валового виробництва зерна за рік.
Фахівці Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН довели, що відхилення строків сівби на 15–20 діб від оптимальних зумовлює зниження урожайності озимих зернових культур на 15–35 %.
За науковими дослідженнями,  найкраще перезимовує  і дає найвищий урожай пшениця озима, посіви якої з осені мають кущистість 4–5 стебел на одній рослині. Для цього від початку появи сходів потрібно близько 45–55 діб до припинення осінньої вегетації та суми активних температур (вище 5 °С) приблизно 500 °С. Тому оптимальні строки сівби мають бути дотримані за будь-яких умов, - вважають експерти.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ