АКТУАЛЬНА ТЕМА: ДО УВАГИ СУБСИДІАНТІВ І ПЕНСІОНЕРІВ

За матеріалами інтернет-видань 20.10.2023 371

ЦЕ ВАРТО ПРОЧИТАТИ

Олена КОЩЕНКО.

В Україні розпочалась масштабна перевірка отримувачів державної допомоги і пенсій. За її підсумками, якщо будуть наявні законодавчі підстави, громадян можуть узагалі позбавити таких виплат, ще й через суд змусять повернути державі переплачені кошти. Як відбувається верифікація та що з’ясовують?

ЗРОЗУМІЛО, звичайно, навіщо «нагорі» заповзялися «прополоти» лави субсидіантів, та ще й напередодні нового опалювального сезону, який і без того обіцяє видатися надзвичайно складним для нас. Нинішня ситуація, коли у бюджеті катастрофічно бракує коштів (видатки вдвічі перевищують надходження) і сподівання лише на міжнародну допомогу, спонукає уряд жорсткіше контролювати фінанси і скорочувати списки одержувачів соціальних виплат та урізати розмір житлових субсидій.

У межах верифікації чиновники здійснюють перевірку, порівнюючи дані з різних реєстрів застрахованих осіб та актів цивільного стану громадян, баз даних Державної податкової і Міграційної служб, реєстру Міністерства юстиції та документів, які надають громадяни для оформлення допомоги. Зокрема, звертають увагу на те, який транспортний засіб є у власності одержувача допомоги, чи робив він останнім часом дорогі покупки, хто і коли перетнув кордон, які має доходи згідно з даними податкової служби тощо.

 Коли Мінфін виявляє якісь невідповідності, бачить підозрілі виплати, то надсилає цю інформацію до Мінсоцполітики, аби там провели повторну перевірку. І якщо з’ясується, що субсидіант надав неправдиву інформацію, виплату допомоги не просто припинять, а й змусять повернути державі переплату. При цьому, крім «зайвої» суми, доведеться оплатити витрати на судовий збір. А це ще кілька тисяч гривень, заявили в Кабміні.

Субсидія є інструментом підтримки малозабезпечених верств населення. Але, ніде правди діти, чимало українців отримують непогані зарплати в конвертах, не декларують додатковий дохід, тримають солідну суму на депозитах у банках і при цьому звертаються по допомогу до держави. За даними фіскальних служб, кількість таких порушників з року в рік зростає. А це — мільярди гривень неправомірних видатків із держбюджету, коштів чесних платників податків.

Звичайно, тому, хто нічого не порушував, боятися перевірки не варто. Достатньо правильно і чесно заповнити декларацію.

В Україні й до повномасштабної війни соціальні виплати були головною статтею видатків у бюджеті. Цього року на житлові субсидії заплановано спрямувати 37,9 мільярда грн. За даними Мінсоцполітики, такі виплати призначено 2,2 мільйона домогосподарств. І ще півтора мільйона українських родин мають пільги в оплаті житлово-комунальних послуг. При цьому середні суми на кожне домогосподарство в осінньо-зимовий період становлять 1700-1800 грн на місяць. Теплої пори року це зазвичай у три рази менша сума.

Тим часом міністр соціальної політики Оксана Жолнович зробила заяву про те, що прийдешнього опалювального сезону очікується збільшення приблизно на мільйон кількості нових субсидіантів. Це станеться через падіння доходів громадян.

Чи не тому можновладці вирішили прискіпливіше взятись і за пенсіонерів? У Фонді соціального страхування повідомили: ПФУ розпочинає «масштабну перевірку правомірності пенсійних виплат в Україні». Те ж саме стосується і пільговиків, яких у нас налічується аж 49 категорій. Утім…

Щось явно не те з усіма урядовими кампаніями із верифікації соціальних виплат і пенсій. І не треба бути великим експертом, щоб це зрозуміти. Хоча б тому, що анонсований Кабміном «єдиний реєстр» за понад три роки свого «існування» реально не запрацював, бо справжній обмін інформацією між держслужбами, яким було доручено проводити перевірку, так і не відбувся. Інакше чому, питається, уряд щороку звітує про перевірки субсидіантів, а неправомірних виплат тільки більшає?

 Тож якою б не була система перевірки, поки люди різними способами знаходять недоліки в системі, підкуповують місцевих чиновників і мають із бюджету більше, ніж повинні одержувати, ситуація докорінно не зміниться.

Зрештою, розраховувати нині на по-справжньому масштабну верифікацію соціальної допомоги не випадає. Адже на час дії воєнного стану всі пільгові виплати автоматично продовжили, для цього не потрібно звертатися з документами до органів соцзахисту.

"Сільські вісті"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ