Аномально суха погода примушує польових шкідників впадати в діапаузу

За матеріалами інтернет-видань 04.07.2024 339
Аномально суха погода примушує польових шкідників впадати в діапаузу

У Дніпропетровській області триває збирання врожаю озимого ячменю, озимої пшениці та озимого ріпаку. Суха спекотна погода вплинула і на шкідників ланів.  Одні з них через спеку перебувають в тимчасовій зупинці розвитку, інші, такі як кліщі та попелиці,  не бояться спеки і розмножуються. Повідомили експерти ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Вони, зокрема, зазначили, що через спеку на озимих культурах, ярому ячмені та горохові імаго хлібної жужелиці перебувають у літній діапаузі, тимчасовій зупинці розвитку.
Личинок та молодих клопів черепашки виявлено на 42% обстежених площ посівів зернових колосових культур.  Пошкоджено у середньому 2% колосків.
Певну частину обстежених площ посівів озимих зернових колосових культур уражено хворобами: септоріозом,  фузаріозом колоса, альтернаріозом.  
Серед шкідників соняшнику, сої та кукурудзи на півдні області розпочалось відродження гусениць стеблового метелика.   Через спекотну та аномально суху погоду можливе засихання яйцекладок та гусениць молодших віків, що сприятиме зменшенню чисельності гусениць шкідника. На 10 кроків налічено у середньому 1 метелика.
Триває шкодочинність смугастих блішок на всіх обстежених площах посіву кукурудзи, геліхризовою попелицею заселено 43% обстежених площ посівів соняшнику, попелицями заселено всі обстежені площі посіву сої.
Погодні умови сприятливі і для розвитку та шкодочинності павутинного кліща на всіх обстежених площах посіву сої та на 16% площ посівів соняшнику. Заселено у середньому 3% рослин.
На думку експертів Служби, суха погода стримує розвиток та поширення таких хвороб сільськогосподарських культур, як альтернаріоз на соняшнику, кладоспоріоз (бура плямистість), фузаріоз та фомоз на посівах соняшнику, пероноспороз та аскохітоз на сої.
Фахівці рекомендують особливу увагу приділити розповсюдженню багатоїдних шкідників.

"Землекористувачам рекомендовано вести постійне спостереження за розвитком саранових, у разі виявлення на посівах сільськогосподарських культур італійського пруса - 2 – 5 екз. на кв.м, нестадних саранових – 10 - 15 екз. на кв.м, застосувати хімічні обробки: крайові (навколо посівів), локальні – у місцях високої концентрації шкідника (куліги, зграї) - дозволеними до використання інсектицидами", - наголошують в Держпродспоживслужбі.

Наразі в ареалі резервації саранових (на неорних землях, балках, толоках тощо) середня чисельність личинок - 0,6, максимально - 4 лич./м². За видовим складом кобилка блакитнокрила становить 26%, кобилка темнокрила – 23%, хрестовичка мала – 22%, кобилка чорносмугаста – 29%, знайдено поодинокі екземпляри італійського пруса. За віковим складом личинки У віку становлять 60%, дорослі комахи – 40%.
Завершується шкодочинність та розпочалось залялькування гусениць озимої совки І покоління на 37% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи, 100% площ овочевих культур за середньої чисельності 0,5 гус./м² на овочевих культурах, 0,3 гус./м² - на кукурудзі та соняшнику. Пошкоджено у середньому 2,5% рослин, осередково - 20% рослин.
Триває доживлення та спостерігається залялькування гусениць лучного метелика І покоління на  крайових смугах 18% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи, 100% площ багаторічних трав. Найближчим часом очікується літ метеликів ІІ покоління.
Завершується живлення гусениць капустяної совки І покоління на рослинах капусти, заселено 2% рослин.
Завершується шкодочинність гусениць, триває їхнє залялькування та виявлено початок льоту метеликів бавовникової совки ІІ покоління. Заселено 26% обстежених площ посіву кукурудзи.

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ