У Петриківці авіацію ЗСУ пропонують розфарбувати петриківським розписом

Григорій Давиденко 26.10.2022 316

     Мешканці "візитівки України" - селища Петриківка - висунули ідею прикрасити українські винищувачі характерним Петриківським розписом. Це буде і уособлення національної належності, і своєрідний оберіг для військових, який українці здавна використовували для захисту домівок. Про це розповіли на АрміяInfo.
У Петриківській селищній раді переконані, що розпис на техніці буде виказувати вдячність та повагу людей до тих, хто захищає українське небо. У свою чергу, військові охоче підтримали пропозицію петриківчан.https://www.hirchytsya.com.ua/wp-content/uploads/2022/10/2-2.jpg

     Новину для читачів "Фермера Придніпров'я" коментує директор Центру народного мистецтва "Петриківка" Василь Біленко:

   - Повномасштабна агресія рф проти мирної України породила, окрім суто військового, й інші форми спротиву окупантам. У Києві та інших містах художники вже прикрасили металеві протитанкові "їжаки" петриківським розписом. Аби показати всьому світові і зайдам-терористам, що український народ має свою автентичну, тисячолітню культуру, він окремішний від конгломерату народів імперії. Ідея про розпис літаків є цікавою. Але її повинні схвалити пілоти, чи це не демаскуватиме авіацію тощо. Буде потреба, художники нашого ЦНМ "Петриківка" готові розмалювати літаки, хоч це і технічно непросто зробити в умовах війни. Ми постійно передаємо на фронт мальовки та інші вироби, вони підносять бойовий дух воїнів. Художники Петриківки працюють у рідному селищі, приймають в Центрі цивільних і військових, які загоюють душевні рани війни картинами народного мистецтва. Постійно їздить до нас військовий капелан отець Андрій, він наснажується енергетикою петриківського розпису і передає її бійцям. Народне мистецтво, як і український народ, вічне і непереборне.

 

  Вироби ЦНМ "Петриківка", фото Василя Біленка.

До слова, ще у 2012 році петриківський розпис внесли до нематеріальної культурної спадщини України, а згодом і до Всесвітньої нематеріальної спадщини Юнеско.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ