Більше двох місяців спеки і засухи: які наслідки для аграрної галузі?

Микола Ясень 18.08.2024 136

 

Зокрема на Дніпропетровщині з 21 червня по теперішній час триває повітряна та ґрунтова засуха. Протягом цього періоду істотні опади на переважній частині області практично були відсутні.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби синоптиків України.

Останні істотні опади спостерігались на Придніпров"ї 20 червня. Кількість опадів в середньому по області за даними метеостанцій за звітний період склала 17 мм або 18 % норми за цей період. Протягом 25 днів в середньому по області відносна вологість повітря в денні години знижувалась до 15-30 % при середній багаторічній кількості їх 8 днів. Запаси продуктивної вологи метрового шару під соняшником та кукурудзою були вкрай обмежені і становили 13- 50 мм або 8-30 % від найменшої польової вологоємкості.

Відсутність тривалий час суттєвих опадів, ( період бездощі́в’я склав 54 днів), високі температури, низька відносна вологість повітря викликали на переважній території області зниження вологозапасів ґрунту, посилення ґрунтової засухи.

За даними метеостанцій на кінець першої декади серпня у кукурудзи в залежності від сортових особливостей, спостерігається воскова та повна стиглість зерна, майже на місяць раніше звичайних строків, у соняшника почалось вистигання насіння , на два тижні раніше середніх багаторічних строків.

Небезпечні агрометеорологічні явища та умови (повітряна та ґрунтова засуха) продовжували негативно впливати на завершення вегетації пізніх культур: кукурудзи, соняшника, сої, та накопичення вологи в ґрунті під посів озимих культур під урожай наступного року, в першу чергу озимого ріпаку, початок сівби якого припадає на кінець другої декади серпня.

Як повідомлялось раніше, на Півдні розпочали збирання соняшнику з рекордно низьким показником олії.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ