Більшу частину вирощеного в Україні зерна становить кукурудза

За матеріалами інтернет-видань 20.07.2023 284
Більшу частину вирощеного в Україні зерна становить кукурудза

Виробництво зерна в Україні відноситься до стратегічних завдань і забезпечується в основному за рахунок вирощування таких культур, як пшениця озима, ячмінь, кукурудза. Серед цих культур більшу частину вирощеного зерна займає кукурудза. Про це зазначив Владислав Черчель, директор ДУ ІЗК НААН, у своїй доповіді на засіданні Президії НААН.


На його думку, за останні 5 років валові збори кукурудзи щорічно становили в середньому 30,3 млн. тонн. Це значно більше порівняно із пшеницею та ячменем.

За врожайністю кукурудза переважає інші зернові культури, найбільший рівень було досягнуто у 2021 році – 7,7 т/га. Навіть за особливих умов 2022 року врожайність цієї культури становила на рівні 6,7 т/га з площі 4,0 млн га, експортування досягло 29,2 млн. тонн.
Владислав Черчель зауважив, що Україна входить до п’ятірки лідерів серед основних країн-виробників зерна цієї культури та його експортерів у світі.
Наразі з використанням різних інноваційних методів створюються гібриди ФАО 150–500, які поєднують високу врожайність й адаптивність до умов різних кліматичних зон України. В Інституті зернових культур створено нові гібриди, які поширені у різних природно-кліматичних зонах України та за кордоном.

До гібридів комерційного напряму належать: ДБ Хотин, ДН Деметра, ДН Астра, ДН Фієста, ДН Галатея, ДН Аджамка, ДН Хортиця, ДН Джулія, Оржиця  237 МВ, ДН Сармат та ін., які забезпечують врожайність зерна 10-14 т/га.

Для зрошуваних земель запропоновано гібриди інтенсивного типу ФАО 280-500 (ДН Драг, ДН Олена, ДН Марго, ДН Назар, ДН Рава, тощо) з потенційною врожайністю 16–18 т/га.

У Національній академії аграрних наук України зазначають, що  у зв’язку зі зміною клімату необхідно розширити дослідження зі створення посухостійких та жаростійких гібридів кукурудзи.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ