Блокування податкових накладних заводить аграріїв в тінь

За матеріалами інтернет-видань 04.11.2022 722
Блокування податкових накладних заводить аграріїв в тінь

Відомо, що багато фермерів вже просто не реєструють податкові накладні. Пише видання Українські Аграрії.
 Усі податкові накладні перевіряються у спеціальній системі моніторингу податкової служби.
 Якщо ту чи іншу операцію визнали ризикованою (є низка критеріїв, які дозволяють запідозрити схему), то податкову накладну блокують – до з'ясування обставин.
 

"Що відбувається, якщо податкову накладну заблоковано? У вас у будь-якому випадку виникає податкове зобов'язання, за яким потрібно платити. Суму надміру сплаченого податку в теорії можна, після розблокування податкової накладної, якщо вдасться її досягти, але, як показує практика, "живі" гроші отримати вкрай складно, "зайве" віднімуть вже з наступного податкового платежу, тобто заморожування оборотних коштів підприємства, а держава отримує більше податків"

Справа не лише у спробі вибити з бізнесу якнайбільше податків. Йде спроба частково замістити зовнішній ПДВ, який повертається експортерам, за рахунок ПДВ внутрішнього, а він формується саме за рахунок податкового кредиту. У жовтні відшкодування ПДВ склало рекордні 10,9 млрд гривень, що, безсумнівно, вдарило по бюджету.
Втім, на проблеми скаржаться й експортери збіжжя.  Як заявила нещодавно Європейська бізнес-асоціація, йдуть затягування у відшкодуванні експортного ПДВ.
Тобто, виходить, податки підганяють на "вході" і пригальмовують на "виході".
 Що це означає для аграріїв?
 

"Багато фермерів вже просто не реєструють податкові накладні. Немає реєстрації - немає і податкових зобов'язань, тобто платити нічого не потрібно. Зрозуміло, що в майбутньому це може загрожувати проблемами з податківцями. Але поки що про це не думають. Деякі йдуть на ФОП -  оформлюють кілька фірм-неплатників податку на додану вартість. А є й ті, хто взагалі йде в тінь. Зрозуміло, що надалі це зменшить надходження податків до бюджету".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ