Червінський довів свій патріотизм роками героїчної служби, він має вчити молодь, а не сидіти в тюрмі, - нардеп Бондар

За матеріалами інтернет-видань 19.07.2023 252

Нардеп від «ЄС» Бондар: Роман Червінський довів свій патріотизм роками героїчної служби, він має вчити молоде покоління військових, а не сидіти в СІЗО

   Народні депутати України з фракції «Європейська Солідарність» вкотре заявили про готовність взяти на поруки розвідника Романа Червінського. Як повідомив журналістам Михайло Бондар, Червінський має велику кількість державних нагород за роки служби. Це свідчить про його заслуги, вірність та патріотизм. Натомість влада через свої політичні інтереси вирішила розправитися з цією людиною – наголошує Бондар. Він розповів, що 18 липня відбувається засідання суду щодо запобіжного заходу для Червінського, якого тримають в СІЗО. Як повідомив Михайло Бондар, це питання розглядає та ж колегія суддів, яка торік жодного разу не задовольнила клопотання адвокатів і не переглянула тримання під вартою. «Дійсно дуже багато людей прийшли сьогодні, як і тоді, і готові взяти Романа на поруки», – каже депутат. «Але сподіватися, що рішення буде інше, ніж минулого разу, напевно не доводиться. Однак ми тут, ми сподіваємося і боремося до останнього», – сказав Михайло Бондар.

«Сьогодні захист Романа приніс у суд всі нагороди, які він має. Цими нагородами він вже довів свій патріотизм і боротьбу за Україну за ці всі роки, які він служив і служить державі», – підкреслив депутат.

«Я буду в суді як поручитель аргументувати, що також маю нагороди, і мені напевно ще далеко до такої кількості й таких відзнак – і «Богдана Хмельницького» і 2-го та 3-го ступеів, і «За мужність». Тому такій людині місце зараз вчити молодих, проявляти свій досвід у захисті Батьківщини, а не гнити й сидіти в застінках влади, яка не чує закони, а робить усе можливе, щоб закрити патріотів, учасників бойових дій, добровольців», – наголосив депутат.

   Як відомо, народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» неодноразово клопотали про взяття на поруки розвідника Романа Червінського. Взяти Червінського на поруки також були готові генерал-майор запасу Сергій Кривонос та колишній виконувач обов’язків президента України, секретар РНБО (2014-2019) Олександр Турчинов.

   Співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко назвала цю справу ганебною: «Ця ганьба нагадує справу генерала Дмитра Марченка, якого тримали в СІЗО за начебто неякісні бронежилети. Ці 16 тисяч заарештованих броніків згнили на складах. В результаті на початку вторгнення бронежилети були в дефіциті і їх тягали волонтери. Тоді Петро Порошенко вніс заставу  за Дмитра "Марчелло", й саме генерал Марченко фактично врятував Миколаїв від захоплення окупантами», – нагадала Геращенко.

   «Справа розвалилася, перед генералом ніхто не  перепрошував, а саму багатомільйонну заставу Порошенку віддали лише нещодавно, хоч він відразу сказав, що  перерахує ці кошти на допомогу ЗСУ», – пише депутатка.

   «Справа Червінського схожа на історію генерала Павловського, якого тримали в СІЗО за начебто неякісні кораблі. Нещодавно такий самий  корабель «Буча» було   спущено на воду. Справа Червінського теж більше схожа на помсту за вагнерівців, про яких він перший розповів суспільству. Ця справа розвалиться, але страшно, що подібне знову і знову повторюється в Україні», – зауважила Геращенко.

  Як раніше зазначала народна депутатка Вікторія Сюмар, фабрикація справи проти полковника Червінського відкриває «скриньку Пандори».

   «Це не просто помста за Вагнергейт. Вдумайтеся, в чому його звинувачують? Як офіцер ССО він був учасником групи, яка здійснювала спецоперацію з вербовки російського пілота, аби він транспортував в Україну російський літак. Операція провалилася, як інколи буває на війні. Червінський каже, що, на його думку, був витік інформації з ГУР. Аеродром, який був визначений точкою для прийому літака, обстріляли ракетами. Був загиблий серед тих, хто, чувши сирену, не спустився в сховище. Зараз йому шиють злочинну діяльність, яка призвела до матеріальних збитків (внаслідок бомбардування росіян) і загибель людини (знову через російські ракети)», – зауважила Сюмар.

   «Скажіть, а якщо група військових виходить на штурм позицій, втрачає техніку, людей, то це теж буде підставою для притягнення командирів до відповідальності? Тому це не просто помста. Це прямий натяк всім військовим – будете говорити щось, що не подобається владі, всі можете сісти», – наголосила депутатка.

   Нагадаємо, у період з квітня по липень 2022 року українські службовці, серед яких був військовий ССО, колишній розвідник Роман Червінський, намагались завербувати російського пілота і вмовити його перегнати в Україну військовий літак. Однак операція зірвалася, а СБУ згодом порушила кримінальну справу.

   24 квітня СБУ затримала колишнього виконувача обов’язків командира однієї з частин Сил спецоперації Романа Червінського. Його підозрюють в причетності до невдалої операції, яка завершилася ударом росіян по аеродрому під Кропивницьким.

   25 квітня Червінський, якого затримали у справі про ракетний обстріл росіянами аеродрому “Канатове”, заявив про політичний тиск. Він заявив, що його справу організував Олег Татаров, який від ОП курує суди і силові струцктури. Журналіст Юрій Бутусов написав у Facebook, що вже подав заяву, щоб взяти Червінського на поруки. Перед цим адвокатка Червінського Людмила Куса заявила відвід слідчому судді Ользі Чайці через її відмову випускати підозрюваного з боксу і через закриття судового слухання.

   Відвід було відхилено. Та сама суддя Чайка продовжила вести засідання за зачиненими дверима – ЗМІ до зали суду не пустили. Захист наполягає, що саме ця суддя закрила справу заступника керівника Офісу президента Олега Татарова і вбачає у цьому політичний контекст.

   При цьому суд відмовився приймати будь-які докази на користь командира однієї з частин Сил спецоперацій, полковника Романа Червінського, якого підозрюють у перевищенні влади через операцію з викрадення російського літака. За словами головного редактора Цензор.НЕТ Юрія Бутусова, генерал Віктор Ганущак приїхав виступити особисто на захист свого підлеглого – але судді відмовились його заслухати!

   Слід зазначити, що Червінський був одним із розвідників, які у 2020 році організовували операцію із затримання російських бойовиків групи “вагнер”, виманюючи їх у білорусь. Там службовці ПВК мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні. Однак спецоперація зірвалась через вказівку Андрія Єрмака, виліт “вагнерівців” відклали, а тим часом їх затримали в Мінську.

   Коли ця історія стала публічною, то отримала назву “вагнергейт”. Кілька розвідників публічно звинуватили Офіс президента в тиску й у зриві операції. Серед них був і Червінський. Йому разом із кількома колегами анулювали закордонні паспорти та звільнили з розвідки. Тепер тримають, нізащо, в тюрмі.

   ТК "Прямий".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ