Чим французське картоплярство цікаве українським фермерам

За матеріалами інтернет-видань 11.10.2024 45
Чим французське картоплярство цікаве українським фермерам

   У французькому місті Ам’єн нещодавно відбулася картоплярська виставка. Захід зібрав виробників із більшості європейських країн, а також частково з інших держав світу. Українська асоціація виробників картоплі також побувала на виставці.
  Вікторія Полевик, AgroPortal.ua

   Як розповів AgroPortal.ua віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Микола Пономаренко, учасники ознайомилися з демонстраційними полями, де висаджені різноманітні сорти картоплі, із сучасною технікою від світових компаній-виробників, роботу якої продемонстрували прямо на полі. 

propData.content.image
Микола Пономаренко, віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі

   Наші враження дуже позитивні, адже це одна з найкращих виставок за останні 10 років. Компанії «Європлант», «Агріко», «Солана» та інші, а також французька Асоціація виробників картоплі презентували свою селекцію. Крім того, представники асоціації поділилися власним досвідом, методами виробництва, показали лабораторії, де вони досліджують зразки, і розповіли, як працюють.

   Прогрес французького картоплярства

   60% картоплі постачається до Франції з інших країн, а 40% вони виробляють самі. Микола Пономаренко зазначає, що за останні 5-7 років у французькому картоплярстві спостерігається значний прогрес.

   «Французи сплачують €540 з 1 га за утримання сертифікованих лабораторій, де досліджують нематод, вірусні хвороби картоплі та інші збудники, моніторять заражені та здорові поля. У них діє відповідний закон, таким чином, жоден виробник не завезе на своє поле уражену картоплю, оскільки контроль проводиться дуже серйозно, підкупити лабораторії неможливо», — пояснює віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі.

   Чому в Україні мало французької картоплі

   За словами Миколи Пономаренка, французька селекція порівняно з німецькою, нідерландською, польською досить дорога, тому в Україну мало надходить саме французького посадкового матеріалу, проте до цього варто прагнути.

Насінництво у Франції сертифіковане та ділиться на два напрями. Є виробники насіннєвої картоплі, а є — продовольчої, і не можна працювати в обох напрямах одночасно. Чого не скажеш про Україну.

                     Технології вражають

   Щодо технологій, які вразили українських картоплярів, — це досконала техніка. Завод Grimme, який виробляє всю необхідну техніку для вирощування картоплі, зробив великий прорив.

propData.content.image
Микола Пономаренко, віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі

   Техніка має багато опцій, які полегшують роботу фермерам, а також зберігають якість бульб, не травмуючи їх. Крім того, техніку обладнують різноманітними агрегатами для обробітку ґрунту, внесення ЗЗР, що дозволяє ефективно садити картоплю і доглядати за нею. Внесення препаратів відбувається чітко і дозовано.

   Микола Пономаренко додає, що загалом французька селекція налічує величезну кількість посадкового матеріалу, і він відзначив для себе багато зразків, які хотів би завезти в Україну для подальшого розмноження.

 

 

                 Французи готові до співпраці

   На виставці українські картоплярі познайомилися з багатьма представниками французької Асоціації виробників картоплі, й відзначають, що іноземні колеги готові йти назустріч, спілкуватися та співпрацювати.

   «Вони запросили нас у майбутньому відвідувати Францію, а ми запросили їх на гостини до України, зокрема на Український день картоплі, який плануємо провести влітку 2025 року», — розповідає Микола Пономаренко.

Звичайно, Україні знадобиться час, аби перейняти досвід французьких картоплярів. Микола Пономаренко зазначив, що вже створена асоціація, в Україні працює наука, є хороші фахівці. Потрібно лише працювати і примножувати здобутки, розвивати вітчизняне картоплярство.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ