Чому позиція «громада, дружня до молоді» є стратегічно вигідною?

За матеріалами інтернет-видань 12.07.2023 334
Чому позиція «громада, дружня до молоді» є стратегічно вигідною?

На це питання знають відповідь учасники інформаційної сесії «Організація роботи молодіжних рад ОМС", яка  відбулася на базі Дніпропетровського регіонального офісу «U-LEAD з Європою».
Як позитивний приклад, сесія розглянула роботу Перещепинської міської молодіжної ради. Її очолив Артем Єлисєєв, переселенець із Харкова, у 2022 році. І відразу волонтерська робота у місті закипіла. Активісти організували штаб по збору допомоги, плели маскувальні сітки, створили соціальні полиці для нужденних. На базі молодіжної ради діє осередок для дітей з числа ВПО, де для них проводять різні заходи та заняття з психологічного розвантаження.
На волонтерстві тут не зупинилися, а рухалися далі. Разом із фахівцями міської ради подавали заявки до різних фондів для пошуку грантів і писали проєкти.  Завдяки перемозі в одному  організували молодіжний коворкінг. Тепер тут на курсах навчають англійської мови  і комп’ютерній грамотності. Чимало бажаючих  відвідують гуртки за інтересами та  різноманітні активності.
За словами Артема Єлисєєва,  інколи навіть міський голова Ярослав Цвіркун  долучається до заходів молодіжної ради і проводить тренінги з фінансової грамотності.

"Проводили акцію «Молодь проти наркотиків», прибирали територію громади, створили територію відпочинку «Green life» просто неба, відкрили спортивний майданчик. Планування заходів – це командна робота. Раз на місяць збираємо пропозиції. Шукаємо, де можемо бути корисними, і що може бути цікавим для громади", – поділився успіхами керівник молодіжної ради.

Ще один приклад, що заслуговує уваги - це Новоолександрівська громада. Тут молодіжну раду очолює Сергій Шолма, поліцейський офіцер громади.  Тому у пріоритеті молоді -  здоровий спосіб життя, протидія поширенню наркотиків,  а також  особиста безпека.
Є громади в Дніпропетровщині, де молодіжні ради вже мають досить солідний період активної діяльності.  У Покровській громаді з 2016 року діє "молодіжка". І за цей час всіх здійснених ініціатив не перелічити. Головне, що у громаді молодь проходить стажування в ОМС, юних активістів громади преміюють за ініціативи та реалізацію ідей.

"Першим нашим проєктом було будівництво скейт-парку. Далі створили молодіжний простір, який наразі трансформувався в молодіжний центр. Також у нас є традиційний щорічний фотоконкурс серед молоді, вишиванковий батл, проєкт «Що робить твій депутат?», чи звітують депутати, чи відвідують сесії. Також є щорічна акція до дня захисту дітей – збираємо кошти на допомогу дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, - наголосила Марина Чевюк, голова Покровської молодіжної ради.

Безумовно, молодь рухає громаду вперед. Тому, на думку Олени Тертишної, керівниці регіонального офісу, громадам варто писати стратегію розвитку молоді, створювати молодіжні ради, запроваджувати програми підтримки молодіжних ініціатив та громадський бюджет участі.

"Підтримувати молодь в її бажанні реалізовувати проєкти та залучати гранти - означає гуртувати молодих в громаді і "вирощувати" майбутніх лідерів громадської думки і місцевих органів влади", - запевнила Олена Тертишна.
 

Наступна
Цитата дня

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ