Чому в Польщі не спрацювала протиракетна оборона НАТО?

За матеріалами інтернет-видань 16.11.2022 436

     Ми вже всі знаємо про факт влучання двох російських ракет на польській території в польських громадян. Двоє поляків загинули. Цей факт визнав весь світ. (окрім винуватця – рф).

Тепер виникло багато оперативних питань.

1. 5 стаття Вашингтонського договору НАТО

Зрозуміло, що це атака на країну НАТО і ця організація не може не відреагувати.

      НАТО необхідно застосувати Статтю 5 Вашингтонського договору. Це принцип колективної оборони полягає в тому, що напад на будь-яку з держав – членів Альянсу розглядається як напад на них усіх. Або треба пояснити Польщі, чому НАТО не буде застосовувати цю статтю. До речі, треба і світу пояснити, чому ця стаття, яка є базовою для колективної безпеки не буде застосована.

       Я не вірю в швидку реакцію НАТО на цей виклик. На практиці НАТО вже показало свою неспроможність реагувати на найбільшу війну на європейському континенті. Дивитися, як збоку "утюжать" ракетами найбільшу країну Європи і висловлювати стурбованість – не кращий вибір для НАТО.

2. Як "продати" населенню росії програш у війні

Стріляючі по Польщі ракетами, кремль вбиває одразу двох зайців. Першого – він атакує країну НАТО, а адекватної відповіді не отримує. Тому він може цю тактику продовжувати.

Другий. Якщо НАТО зайде в Україну своїми військами – сухопутними, повітряними або морськими, то він скаже росіянам, про те що росія воює не з Україною, а з країнами НАТО і от підтвердження. Програвати НАТО менш ганебно, ніж якійсь Україні. Так режим путіна може зберегтись.

НАТО офіційно анонсувало масштабне переведення ЗСУ на озброєння Альянсу |  Defense Express

3. Нова конфігурація системи безпеки в Європі.

Країни НАТО не хочуть воювати з росією. Це всі бачать неозброєним оком. Якщо треба дати трохи зброї Україні, то це не НАТО, а хай дають партнери (США, Велика Британія, Польща, Іспанія тощо). А НАТО буде збоку споглядати і збиратися на різні засідання.

     Ситуація складається так, що така військова організація колективної безпеки навряд чи потрібна в сучасних умовах. Вона не вирішує основних питань і викликів безпеки і оборони в Європі. З такою млявою поведінкою НАТО – кожен місяць буде нова країна залучатись у цю війну. Сьогодні це не війна рф-Україна. Тут вже беруть участь білорусь, Іран та тепер Польща. І вся Європа відчуває війну через українських біженців. Далі – буде більше країн у війні. І НАТО не виконує функцій безпеки і попередження загроз.

4. Система ППО НАТО.

На сьогодні система протиповітряної та протиракетної оборони України працює в межах 80%-90% ефективності. Тобто зі 100 ракет ми знешкоджуємо 80-90. Ми це вже навчилися робити.

Як спрацювала система ППО країни НАТО – Польщі? З двох ракет – дві прилетіли і уразили цілі. Тобто можна говорити про те, що наступні такі ракети теж прилетять і вразять цілі з 100% ефективністю! Це факт.

А ще, я думаю, в НАТО будуть робити розслідування – чи російські це ракети і чому вони туди прилетіли! Замість того, щоб збити іх.

Це тільки загальні роздуми, на базі яких треба зробити висновки, як Україні, так і НАТО...

Як буде формуватися нова система колективної безпеки – далі, в наступних статтях.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ