Чому важливо дбати про цифрову безпеку у воєнний час

За матеріалами інтернет-видань 08.08.2022 669

Однією з нагальних проблем у воєнний час  є оприлюднення персональних даних. Воно відбувається щосекунди, бо тисячі людей працюють на Перемогу,  і їхні адреси, номери телефонів опиняються у вільному доступі. Про це пише divoche.media.
За словами Наталії Зарицької, засновниці ГО  «Жінки зі сталі», громадяни, які звертаються по допомогу, не надто переймаються за свої дані. Люди розсилають всюди копії паспортів, довідок, прикмети військовополонених, просто довірившись номеру телефону.

"Горе засліплює, критичне мислення пригнічується. Ми закликаємо надавати персональну інформацію лише уповноваженим органам державної влади», — розповідає Наталія Зарицька.

Аліна Вяткіна, співзасновниця благодійного фонду «Як ти?» забезпечує українських військових спорядженням, обладнанням і тактичною медициною. До появи фонду Аліна використовувала власну сторінку у соцмережах для волонтерської роботи. Тому на її особистий телефон, в усі можливі месенджери досі приходять звернення — у будь-який час і день.

«Нещодавно я стала дружиною військового і тепер розумію усю незахищеність цього статусу, особливо з морального погляду. Якщо він зникне безвісти чи загине, я припиню читати новини, бо не хочу дізнатися про його смерть із матеріалів ЗМІ», — ділиться Аліна.
«Мені надсилали фото наших військовополонених, погрожували, що я буду серед них. Намагаюся не реагувати на ці повідомлення, одразу надсилаю скриншот до поліції, а саму сторінку блокую»,  - зазначає  жінка.

Цифровій безпеці в громадській організації «Жінки зі сталі» навчалися самостійно. Жінкам порадили користуватися месенджером WhatsApp, бо він використовує наскрізне шифрування. Лише автор повідомлення та адресат бачать його зміст, для інших користувачів воно зашифроване, а отже, недоступне. Також активістки користуються порадами із SMS-розсилання, яке надходить й іншим громадянам від Кіберполіції.
Жінки з громадської організації мають величезний запит на пояснення правил поведінки онлайн. Вони щодня співпрацюють із чутливими даними: проводять консультації, роблять гучні інформаційні кампанії із залученням світових лідерів.
Свою допомогу «Жінкам зі сталі» запропонувала Школа цифрової безпеки DSS380, яку реалізують ГО «Інтерньюз-Україна» та канадська організація eQualitie. Експерти провели індивідуальні консультації щодо базових принципів захисту пристроїв, акаунтів і комунікацій.
Експерт Школи цифрової безпеки DSS380 від ГО «Інтерньюз-Україна» Павло Бєлоусов радить звернути увагу на такі основні моменти.

Не використовувати традиційний телефонний зв’язок для передавання чутливих даних, бо їх можуть перехопити. Натомість «голосові» повідомлення, наприклад, у месенджері Signal, перехопити складніше. Шахраю потрібен доступ до телефону або він має бути поруч із мікрофоном. Тобто чутливу інформацію треба передавати тільки надійними засобами, які складно атакувати. Наприклад, голосом через захищений месенджер, подалі від незрозумілих місць і людей за умови, що застосунок встановлено на нормальному пристрої з оновленою операційною системою, і він не був скомпрометованим. Про все це треба пам’ятати й співрозмовнику, адже перехопити можуть і на його боці.

Основні поради, які надає Павло:

  •     Погугліть, що про вас знають в інтернеті та підготуйтеся до ризику. Ваш номер відомий усім? Заведіть окремий лише для обраних людей та окремих сервісів (наприклад, банкінгів). І будьте готовими, що загальновідомі канали атакуватимуть.
  •     Прив’яжіть SIM-карту до паспорта, щоб ускладнити її перевипуск або будь-які інші операції сторонньою особою.
  •     Встановіть складний код розблокування SIM-карти та гаджетів (0000 або 1234 не підходять).
  •     Якщо гаджет має біометричні датчики — відбиток пальця, сканування обличчя — використовуйте їх у громадських місцях. Так ваш код розблокування не зможуть підгледіти абощо.
  •     Налаштуйте резервні копії, щоби у разі втрати пристрою легко відновити дані.
  •     Встановіть віддалене керування гаджетом (налаштуйте його на своєму смартфоні або завантажте окремий додаток). Це хороший інструмент, який допомагає знайти пристрій та, якщо треба, видалити всі дані на ньому. Головне зробити все заздалегідь.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ