Чорнобильський біосферний заповідник збільшить свої площі на понад 200 тисяч га

За матеріалами інтернет-видань 14.09.2022 288
Чорнобильський біосферний заповідник збільшить свої площі на понад 200 тисяч га

Як повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику Уряд передав у постійне користування 226 964,7 га.  Відповідне рішення Кабінет Міністрів України ухвалив на своєму засіданні.
Заповідник  створено ще у 2016 році, але до цього часу його землі не були належним чином оформлені. Тепер питання закрите рішенням Кабміну.
Наразі 226 964,7 га зони відчуження та зони безумовного відселення - це найбільший резерват дикої природи у Європі. Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник можна порівняти з площею трьох Києвів, або Дністровського району у Чернівецькій області, чи скажімо, Яворівського району на Львівщині або Бучанського на Київщині. На території заповідника може поміститися 4 Карпатські біосферні заповідники або 5 Національних парків «Синевир» чи 6 Асканій – Нових. Так вважає Міністр Руслан Стрілець.
За 6 років існування Чорнобильський заповідник пройшов шлях від реєстрації звичайної бюджетної установи до одного з флагманів впровадження  креативних ідей і передових технологій. У 2020 році він був включений до світової бази територій, що охороняються (WDPA) та до системи GBIF з публікацією та оновленням датасетів, у 2022 році отримав Свідоцтво про державну атестацію наукової установи.
Відомо, що заповідник вражає своїм біорізноманіттям.  Тут співіснують 300 видів хребетних тварин, з яких 75 видів занесені до Червоної книги України, та понад 1,2 тисячі видів судинних рослин. Справжньою родзинкою заповідника є постійно зростаюча популяція диких коней. До п’ятиріччя природоохоронної установи Національний Банк України навіть видав ювілейну монету із зображенням чорнобильських коней Пржевальського.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ