«Чорнобривців насіяла мати у моїм світанковім краю...»

Марина Бабич 21.09.2022 890
«Чорнобривців насіяла мати у моїм світанковім краю...»

Завжди була впевнена, що чорнобривці - це суто українська родинна квітка. Ще з шкільних часів, коли вчителька розповіла легенду, чому ці квіти мають таку назву.
Давним - давно на нашу землю, як і нині, прийшли чужинці. Вони брали в полон дітей, особливо хлопчиків, щоб потім виростити їх яничарами. Одна з українських матерів прийшла зі своїми  дітьми за допомогою до відьми. Вона просила для своїх синів захисту, і та, шепочучи таємні заклинання, сказала: "Будьте біля матері". У той момент хлопчики стали квітами, чорнобривими та  кароокими, як вони були.
Отак легенда створила для мене образ, що Україна, мати і чорнобривці - один міцний вузлик.
До того ж, чорнобривці стали пісенним символом України. Хто ж не знає цієї пісні?
"Як на ті чорнобривці погляну,
Бачу матір стареньку,
Бачу руки твої, моя мамо,
Твою ласку я чую, рідненька..."

Автор слів, український поет Микола Сингаївський, будучи у Франції як здібний студент, на одній з клумб у Парижі побачив кілька кущиків чорнобривців. І одразу пригадав рідне село Шатрище, маму та її улюблені квіти.

 

"Ними був натиканий весь наш город, вони рясніли навколо хати", - згадував пісняр. Про це розповіло "Історичне радіо".

Вірш був написаний у 1957 році. Його в геніальну мелодію "одягнув" композитор Володимир Верменич, і  пісня прозвучала у 1960 р.
Як згадував Микола Сингаївський, у ті часи кожна пісня проходила так звані "худради". Вони визначали, чи може пісня мати доступ до   радіо- та телеефіру.  За словами автора "Чорнобривців", особливо стежили,  щоб у тексті не було слів «українець», «українка».

 

"Ця тема тільки й лишилася в рядках: «Роквітають і квіти, і доля на моїй українській землі, - зауважив поет. -  Але люди й між рядків відчули, що то пісня про них і для них".

 

І після  уявної мною сакральності українських чорнобривців знаходжу, що їх батьківщиною вважають Мексику. Це, виявляється, не просто квіти, а й важлива  сільськогосподарська культура. Пише "Природничо - географічне товариство".
З них виготовляють спеції, харчові барвники, лікарські препарати та сировину для парфумерної промисловості.
Існує понад 60 видів чорнобривців, однак найбільш цінними є, так звані, "махрові" або "повні" чорнобривці, з яких можна отримати значно більше сировини.
У  вирощуванні сільськогосподарської культури -  чорнобривці -  лідирують Індія, Китай, Таїланд, Пакистан. Популярною ця рослина залишається і в себе на батьківщині, зокрема, в Мексиці та інших країнах Центральної Америки, однак обсяги вирощування значно менші, ніж в Азії.  
Як на ті чорнобривці погляну,
Бачу ...
як талановита Квітка Цісик співає цю всесвітньовідому українську пісню, і думаю: " А що? Ось переможемо ворогів, засію поле чорнобривцями, і матиму зиск. А то все лаванда та лаванда, куди їй з НАШИМИ чорнобривцями  змагатися?"

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ