Дещо з минулого пройдисвіта Медведчука, а заодно і з минулого минулої влади

За матеріалами інтернет-видань 25.07.2024 262

Медведчуку повідомили про підозру у справі нафтопроводу “Самара – Західний напрямок”

Дзвенислава Карплюк25 липня 2024, 01:21

Служба безпеки та НАБУ зібрали масштабну доказову базу, яка доводить незаконність приватизації державного нафтопроводу “Самара – Західний напрямок” у 2015 році. Наразі про підозру повідомлено екснардепу Віктору Медведчуку та чотирьом представникам колишнього топменеджменту “Прикарпатзахідтрансу”, які заволоділи та управляли нафтопроводом. Про це повідомляє Комерсант українськийKomersant.Info з посиланням на пресслужбу СБУ.

Відповідно до матеріалів справи, організатором схеми із незаконної приватизації виступив підозрюваний СБУ у державній зраді екснардеп Віктор Медведчук. Він почав її реалізацію у 2015 році і діяв у чіткій координації з тодішнім вищим політичним керівництвом України та рф. До схеми Медведчук залучив третіх осіб, які надалі отримали керівні посади на підприємстві, що «приватизувало» вказаний нафтопровід.

“Як свідчать матеріали провадження, нафтопродуктопровід “Самара-Західний напрямок” після розпаду СРСР залишився у власності росії. Починаючи з 2005 року, Україна через суди доводила своє право на володіння ним, і лише у 2014-2015 роках це право підтвердили Апеляційний і Вищий господарський суди. Втім, за підтримки тодішнього вищого керівництва України Медведчуку вдалося скасувати це рішення через Рівненський господарчий суд і оформити продаж нафтопродуктопроводу швейцарській компанії, яку фактично контролювали учасники схеми”, – йдеться у повідомленні СБУ.

Зазначається, що після заволодіння нафтопроводом Медведчук та його спільники забезпечили його функціонування через підприємство “Прикарпатзахідтранс”, а отримані прибутки виводили на рахунки афілійованих зарубіжних компаній та розподіляли між собою.

Зазначається, що відповідна інформація підкріплена доказами, які є у розпорядженні НАБУ та СБУ, а також показами самого Віктора Медведчука, які були добровільно та з усвідомленням сказаного надані ним до обміну з рф.

З травня 2019 року прокачування дизеля через нафтопровід було заблоковано для його повернення у державну власність, а правоохоронні органи досліджували законність приватизації. У січні 2024 року Верховний суд України остаточно визнав українську частину нафтопроводу державною власністю

Наразі досудове розслідування триває. Проводиться комплекс заходів для притягнення підозрюваних, які знаходяться за кордоном, до відповідальності, а також встановлюється коло всіх причетних до цієї незаконної оборудки.

Зазначимо, що арештована 92-метрова яхта Royal Romance, яка належала Медведчуку, набула статус українського судна, що означає національну приналежність судна, на яке поширюється юрисдикція України.

У квітні 2022 року під час кримінального провадження співробітники ДБР та СБУ заарештували 264 картини Віктора Медведчука. За рішенням суду, їх передали в управління АРМА для реалізації.

17 квітня АРМА заявила, що планує виставити картини із колекції Медведчука на продаж. Тоді ж за ініціативи Нацагентства для збереження культурної спадщини України до огляду картин було ініційовано залучення експертів для проведення мистецтвознавчої експертизи.

У колекції Медведчука є роботи закарпатських митців ХХ століття, зокрема Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі, пейзаж живописця Володимира Орловського, картина Івана Айвазовського, а також ікони з бурштину і бісеру. Вартість деяких картин сягає 50 тисяч доларів.

А в червні АРМА оголосило про те, що збирається виставити на аукціон два квадроцикли марки BOMBARDIER та баггі марки ТRAXTER.

Арешт Медведчука

Сам Медведчук 12 квітня 2022 року був заарештований в результаті спецоперації СБУ. Він є фігурантом одразу кількох кримінальних справ про державну зраду та економічні злочини.

21 вересня Віктора Медведчука обміняли на українських військових, яких утримувала Росія. В результаті з полону повернули 215 захисників України.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ