Десять заповідей Миколи Міхновського, з нагоди його 150-річчя

За матеріалами інтернет-видань 01.04.2023 3915
Центр політичного консалтингу
     Десять заповідей від Миколи Міхновського, які він написав ще у 1904 році. Вчитайтесь, як далеко ця людина бачила на початку минулого століття:
1. Одна, єдина, неподільна, від Карпат аж до Кавказу самостійна, вільна, демократична Україна – республіка робочих людей.
2. Усі люди – твої браття, але москалі… – се вороги нашого народу, поки вони панують над нами й визискують нас.
3. Україна для українців! Отже, вигонь звідусіль з України чужинців-гнобителів.
4. Усюди й завсігди уживай української мови. Хай ні дружина твоя, ні діти твої не поганять твоєї господи мовою чужинців-гнобителів.
5. Шануй діячів рідного краю, ненавидь ворогів його, зневажай перевертнів-відступників – і добре буде цілому твоєму народові й тобі.
6. Не вбивай України своєю байдужістю до всенародних інтересів.
7. Не зробися ренегатом-відступником.
8. Не обкрадай власного народу, працюючи на ворогів України.
9. Допомагай своєму землякові поперед усіх, держись купи.
10. Не бери собі дружини з чужинців, бо твої діти будуть тобі ворогами, не приятелюй з ворогами нашого народу, бо ти додаєш їм сили й відваги, не накладай укупі з гнобителями нашими, бо зрадником будеш.
Микола Міхновський – український політичний та громадський діяч, адвокат, публіцист. Перший ідеолог самостійної України. Одним з перших почав відстоювати ідею формування українських збройних сил. За такі ідеї його звинувачували у надмірному радикалізмі.
     Насправді це людина, яка випередила свій час.
 Презентація на тему " Міхновський"
   Учора виповнилося 150 років від народження Миколи Івановича Міхновського… однієї з найбільш недооцінених та найтрагічніших постатей в історії України… романтика, мрія якого стала дійсністю.
За життя Міхновський стикався з непорозумінням, а то й відкритою неприязню та ненавистю з боку українських діячів початку ХХ століття. Усі тодішні авторитети були його опонентами: Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко.
    До його ідей ставились скептично, а самого Миколу Міхновського (1873 - 1924) зневажливо називали мрійником, авантюристом, інтриганом та демагогом. Поза досить вузьким колом своїх однодумців він залишався небажаним, незрозумілим і навіть небезпечним. Після загибелі, його ім’я довго залишалось втаємниченим та невідомим для багатьох поколінь українців, заради яких він жив та боровся.
    Людина міцної вдачі, залізної та непохитної волі, Міхновський завжди йшов проти течії, набагато випереджаючи свій час.
Він був…
Першим, хто наприкінці ХІХ - на початку ХХ століття висунув гасло самостійної, суверенної, соборної та неподільної Української держави – “від Сяну по Кубань, від Карпат по Кавказ”. Іще будучи студентом-першокурсником, він зробив ідею державної самостійності української нації власним життєвим кредо та присвятив їй все своє життя.
     Першим від часів Пилипа Орлика, хто накреслив суспільні та політичні основи буття незалежної Української Держави, склавши у 1905 році проєкт її Конституції.
      Одним з небагатьох тогочасних політиків, хто від початку Української революції 1917–1921 років виступив за створення сильної української армії та взяв участь у формуванні перших українських військових частин – Полку імені Богдана Хмельницького та Полку імені гетьмана Полуботка.
     За словами Петра Кралюка, “якби Україна під час визвольних змагань 1917–1921 років пішла не “шляхом Михайла Грушевського й Симона Петлюри”, а “шляхом Міхновського”, ми би, певно, ще сто років тому створили свою державу, яка зайняла достойне місце в “європейському домі”.
      Життя Миколи Міхновського було також пов’язане з Дніпром - http://surl.li/fyepw.
Вірю, настане час, коли у нашому місті встановлять пам’ятний знак на честь Миколи Івановича, а на державному рівні він отримає належне визнання та звання Героя України.
    Держава, що веде війну за свою незалежність, та місто, що стало форпостом й одним із символів цієї війни, зобов’язані пам’ятати та шанувати людину, яка ще сто років тому обґрунтувала і безкомпромісно боролася за право української нації на державну самостійність.
    Центр політичного консалтингу, історик Сергій Волинець, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ