Для України перспективним стає вирощування фундука
На думку завідувача відділу Інституту садівництва НААН України, кандидата сільськогосподарських наук Віктора Соболя, в Україні намітився значний прогрес у вирощуванні горіхових садів. Ідеться переважно про волоські горіхи та фундук.
"Фундук – не такий звичний українцям продукт, як волоський горіх. Але із відкриттям ринків, із поширенням імпорту фундука, він почав користуватися все більшим попитом. Тому аграрії зайнялись його вирощуванням. Хоча свого часу, в Інституті лісового господарства у Харкові були створені сорти фундука, які були внесені до реєстру сортів. Але тоді вони не знайшли свого споживача та були виведені з реєстру ще на початку 1990-х років", – зазначив Віктор Соболь.
За його словами, найбільшим попитом користуються сорти з круглою формою плоду, яка спрощує технологічний процес лущення. З точки зору економічної доцільності процес збору горіхів має бути максимально механізований. Це дозволить збільшити обсяги переробки й споживання корисного та смачного продукту.
Вирощування фундука у найближчі 3-4 роки залишатиметься перспективним напрямком, підкреслює Віктор Соболь.
"Наразі цією культурою вже засаджені 2000 га площ, на яких за 3-4 роки вже можна буде збирати врожай. Водночас, максимальна врожайність фундука сягає 2-2,5 тонн, а при правильному зрошуванні й живленні ґрунту органічними речовинами – до 3 тонн з гектару. Таким чином, у найближчій перспективі Україна зможе вирощувати до 6 тисяч тонн фундука", - говорить експерт.
За даними науковців, наразі українці споживають близько однієї третини від норми. Хоча лісовий горіх – важливе джерело природніх білків, жирів та вуглеводнів, а також альфа-кислот, які позитивно впливають на організм людини.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я