Додому повертаються лелеки, несуть в гніздо загублене перо...

За матеріалами інтернет-видань 11.04.2024 329
Додому повертаються лелеки, несуть в гніздо загублене перо...
З ФБ-сторінки Vitaly Grishchenko, заступника директора з наукової роботи Канівського природного заповідника:
 
Повертаються лелеки до гнізд. У багатьох людей виникає цілком слушне запитання: "А це прилетів саме НАШ бузько?" Тобто птах, який тут гніздився в минулому році, а може і в попередні. Що каже з цього приводу наука?
Почну трохи здалеку, деяке теоретичне підґрунтя. Для птахів і багатьох інших тварин характерна так звана філопатрія. У дослівному перекладі з грецької – любов до батьківщини. Здавалося б, пояснювати нічого не треба, все й так зрозуміло. Але все ж хочу звернути увагу читачів на те, що не треба проводити такі вже прямі паралелі з Homo sapiens. У птахів тут багато чого по-іншому. Так, у перелітних видів є тенденція повертатися не тільки в місця народження й попереднього гніздування, а й у пункти зупинок і відпочинку під час міграції та райони зимівлі. У науковій літературі описаний випадок, коли один німецький лелека протягом 10 років прилітав зимувати на одну й ту ж ферму в Південній Родезії (зараз це Зімбабве). Його тут уже добре знали й чекали, назвали птаха Бобом. А як його пізнавали? Дуже просто – він мав "паспорт", тобто був закільцьований. Кільця для лелек великі, та ще й роблять їх часто так, щоб номер можна було прочитати в бінокль, не відловлюючи птаха. Люди оцінюють такі речі зазвичай емоційно, але є в явищі філопатрії й суто прагматична біологічна основа. Якщо птах повертається в місцевість, яку добре знає, в нього більше шансів вижити й залишити більше потомства. Йому легше знайти їжу, особливо в умовах її нестачі, зайняти кращу гніздову ділянку, уникнути небезпеки і т.д., і т.п. Але якщо птахи проявлятимуть тільки консерватизм у виборі територій під час різних етапів річного циклу, то при зміні умов вони матимуть великі проблеми. А тому все відносно – поведінку птахів визначають дві протилежні тенденції: постійність і мінливість. Суть справи в даному разі добре передає давнє латинське прислівʼя: "Ubi bene ibi patria" – де добре, там батьківщина. При значному погіршенні умов птахи можуть змінювати і місця гніздування, і шляхи перельоту, і місця зимівлі. Се ля ві...
Повернення птахів до місцевості, де вони народилися або гніздилися в попередньому році, ще називають гніздовим консерватизмом. У білого лелеки він добре виражений. У більшості випадків бузьки повертаються в рідні краї. А отут прошу звернути увагу на точне значення вжитих мною слів. "У більшості випадків" означає, що не завжди, а "рідні краї" – зовсім не обовʼязково те ж саме гніздо. Нерідко люди не розуміють, для чого "мучити птахів", кільцюючи їх, але якраз результати спостережень за закільцьованими лелеками дали змогу вивчити закономірності їх розподілу по території. Німецькі орнітологи встановили, що більшість лелек поселяються не далі 50–100 км від місця свого народження. Так, на південному заході Німеччини 70% лелек гніздилися в радіусі до 50 км від рідного гнізда. Але при цьому відомі випадки й дуже далекого переселення цих птахів – на сотні кілометрів. Спостереження за 93 закільцьованими лелеками на сході Німеччини показали, що 20 із них займали одне й те ж гніздо 2 роки поспіль, 13 – 3 роки, 7 – 4 роки, 3 – 5 років, 2 – 6 років, а по 1 – 11, 14 і навіть 19 років.
То ж яка ймовірність того, що до гнізда весною повернувся саме ВАШ лелека? Як видно з наведеної вище інформації, вона досить висока, але це аж ніяк не гарантовано. Впевненими ви можете бути лише в тому разі, якщо птах помічений – кільце, GPS-трекер чи щось подібне. Може він мати і якісь індивідуальні особливості, за якими його можна розпізнати, але тут дуже легко піддатися ілюзіям, видаючи бажане за дійсне.
На вибір місця гніздування впливає дуже багато різних факторів.
По-перше, лелека може повернутися весною одним із перших і вибрати краще, з його точки зору, гніздо (і оцінка його може не співпадати з вашою, що ж поробиш).
По-друге, він може повернутися пізніше і виявити, що минулорічне гніздо вже зайняте сильнішим конкурентом (ось тому вони і спішать весною, незважаючи на можливе повернення холодів, – зайняти порожнє гніздо значно легше, ніж відбити його).
По-третє, ВАШ лелека може взагалі не прилетіти. Знову ж таки результати кільцювання показали, що в різних країнах Європи у гніздових популяціях білого лелеки переважають птахи віком від 4 до 11 років (нагадаю, що починають гніздитися чорногузи зазвичай у віці 3–5 років). Середній вік – 8–9 років. Середня щорічна смертність дорослих лелек із Польщі й Німеччини становить 15–20%, а в деяких країнах може бути й вищою за 30%, це залежить від конкретних умов. Але причина "неповернення" – не обовʼязково загибель птаха. Лелеки можуть пропускати деякі гніздові сезони, "холостякуючи". Невдалі умови зимівлі, птах ослаблений або хворий, нестача їжі в місцях гніздування і т.п. Так, у 2020 р. близько 10% українських лелек не розмножувалися через сильну посуху.
Ну й ще чимало всіляких по-четверте, по-пʼяте, по-дванадцяте... Зокрема, на вибір гнізда у значній мірі впливають результати гніздування в попередньому році. Якщо воно було невдалим, птахи можуть і не повернутися. Особливо в тому разі, коли це було викликано якимсь катастрофічним чинником. Наприклад, у с. Пекарі в околицях Канева гніздо лелек на водонапірній башті два роки підряд розоряли орлани. Зрештою птахи взагалі покинули його й більше не займали. Міг лелека і пристати до гарної компанії по дорозі та й "податися на багатші села". І таке буває. От якщо навколо рідного гнізда вже не луки, а неозорі поля кукурудзи та соняшника, чого туди повертатися?...
Ну а яка ймовірність того, що ВАШІ обоє птахів пари? Тобто ті ж самі і самець, і самка. А отут без рожевих ілюзій. У білого лелеки пари не постійні. Вони утворюються зазвичай уже на гнізді. І підхід у самки дуже прагматичний – щоб вона проявила свою прихильність, "мужик" повинен мати гарну "квартиру", тобто гніздо, та ще і пристойну "земельну ділянку" – кормові угіддя навколо. Не спішіть кидатися у птахів тапками, від цього залежить, скільки пташенят самка зможе виростити, то ж причини "перебирати обранцями" в неї дуже вагомі. Самки частіше змінюють місця гніздування, ніж самці. А тому, звичайно, може бути, що обидва птахи пари ті ж, що гніздилися тут і в попередньому році, але це зовсім не обовʼязково. Знову ж таки, впевненими в цьому ви можете бути лише в тому разі, якщо обидва птахи помічені.
 
На фото – білий лелека із сімейством на гнізді. Околиці с. Мутин на Сумщині, 21.07.2007 р. Троє з чотирьох пташенят у позі випрохування їжі.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ