Дотримуватися Великого посту - вільний вибір кожного

За матеріалами інтернет-видань 18.03.2024 355
Дотримуватися Великого посту - вільний вибір кожного

Сьогодні перший день Великого посту.  Він – найдовший з усіх багатоденних постів, встановлених Церквою. Великий піст триває сім тижнів, або 48 днів. Перші шість тижнів – це Свята Чотиридесятниця, а сьомий тиждень, останній перед Великоднем, зветься Страсним (Страсною седмицею).
Важливо, щоб піст був не обтяженням, а вільним вибором людини, - зазначають служителі церкви.
Вони закликають вірян виявити особливу розсудливість щодо міри тілесного посту. Під час війни люди не завжди вільні у виборі свого раціону та продуктів. Треба виходити із наявних можливостей і не завдавати шкоди здоров'ю.
Як наголосив Предстоятель ПЦУ,  у вогненному вирі війни кардинально змінюється форма посту, але не може змінитися його сутність – самообмеження заради духовної досконалості.

«Безперечно, у тому, що стосується їжі, маєте діяти на власний розсуд, відповідно до обставин. Справи милосердя, моральна і матеріальна підтримка тих, хто поруч, надання розради, притулку, допомоги – все це той піст, який потрібен і нам самим, і нашим ближнім», – акцентував увагу Митрополит Епіфаній.

Зазвичай, прихожани  обмежують споживання їжі для того, щоб змінити саме ставлення до споживання. Адже задоволення - не у більшій кількості чи смаковій якості, а в простоті та достатності спожитого.


Під час Великого посту традиційно утримуються від наїдків з м՚яса, молока, масла, яєць, риби (крім визначених днів), інших продуктів тваринного походження. Послаблення з благословення священників традиційно надаються дітям до 7 років, людям похилого віку, хворим, вагітним і матерям, які годують, особам, які важко працюють і воюють.

 

Православна Церква України

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ