ДОВГА Й ХОЛОДНА ВЕСНА 2023-го

Микола Ясень 12.05.2023 459

На Дніпропетровщині зафіксоване застоювання талих вод на полях - AgroTimes

Гадаєте, не знайти сьогодні серед фермерів, кого б влаштовувала та не дратувала нинішня надмірно затяжна весна, яка лише в останні дні без дощів і з поступовим потеплінням? А от і ні! Знайшовся аж цілий у нинішніх розмірах район, де не гніваються і не нарікають на настільки несприятливі для весняних посівних робіт умови, що важко пригадати, коли такі ще випробовували селян. Це Криворізький район. Хоч чому і їм втішатися? Багацько і там господарств, в тому числі фермерських, котрі лишень закінчують сіяти кукурудзу, як вистачає також господарств, які почали лише нарешті сіяти соняшник.

- Зате ми всі тут впевнені, - пояснює начальник Криворізької районної воєнної адміністрації Євген Ситниченко, - що всі до одного сільгоспвиробники наші сповна посіють те, що запланували, це ж значить, що і всі наявні площі орних угідь в районі будуть засіяні у максимальних обсягах. Усі майже двісті тисяч гектарів, які тут є.

Чи подорожчає хліб через високу вартість розмінування полів

А цьому, за логікою криворізьких хліборобів, дійсно некваплива бажаною погодою весна не те що не заважає, а навпаки, ще й сприяє. Бо якби тільки кліматичні непереливки були на заваді. Оскільки польові роботи в кількох громадах краю, в першу чергу Зеленодольській і Широківській, які межують з прифронтовими зонами сусідньої Херсонської області, довелося починати з обстеження на предмет їхнього «засмічення» вибуховими й іншими небезпечними «дарунками» рашистських окупантів, а то й розмінуванням чималих площ. На даний момент сапери доповіли, що «Перевірено, мін немає», отож передали землеробам в роботи, мало не чотири тисячі гектарів.

І «зачистка» полів від мін та безлічі уламків і решток снарядів, а також і ракет в районі стартувала ще в останні дні лютого, коли приморозки давали змогу заходити на поля, тим паче в березні, коли дуже раннє потепління теж було прийнятне для цього. Оскільки серед «знахідок» вроздріб переважали касетні елементи від «Смерчів» та «Ураганів» й інших боєприпасів, котрі таїли і таять досі в собі грізну небезпеку, то їхнє знешкодження стало тут чи не першим завданням посівної кампанії. Трудилися і трудяться понині тут разом сівачі й сапери Державної служби з надзвичайних ситуацій, а на поміч приходять ще і нацгвардійці.

 Тим часом головний інженер сільгосптовариства «Шестірня» Олександр Рябіня запевняє, що його землякам не звикати працювати в подібних воєнних умовах. Адже і торік уже їм довелося як доглядати свої посіви, так і особливо збирати-жати вирощене збіжжя «під канонаду постійних обстрілів та вибухів». Адже ворожі підрозділи окупантів стояли буквально «он за отими захисними лісосмугами». Котрі, ясна річ, захистити від снарядів, що прилітали десятками часом в день, ніяк не могли. Захищали, каже Рябіня, наша відвага та здатність переборювати в собі страх. А гвардії рядовий механізатор ТОВ «Шестірня»  Владислав Баранов від себе докидає, що насправді наче цієї весни боятися й не доводиться. Це ж бо уже не те, коли минулого року оборонні редути й позиції ЗСУ «проходили навпростець прямо нашими полями».

- А саме ж тоді, - підводить риску Баранов,- ми й розпочинали закладати цьогорічні свої надії та сподівання знову на пристойні урожаї – сіяли озиму пшеницю та озимий ячмінь і ріпак.

З надіями наперекір окупантам «неодмінно бути з хлібом» і цього року трудяться сівачі «Шестірні», в обробітку яких заледве не десять тисяч гектарів. Не зважаючи й на те також, що вимушені скорочувати застовуання добрив. Бо ж «розганятися зась, якщо деякі з них подорожчали мало не втричі». Та це ще не біда, оскільки до останніх пір тут вносили туків «стільки, скільки положено», відтак тепер гарантований розрахунок на так званий ефект від них минулих років. Тим паче, що в «Шертірні» з насінням усе гаразд – мають «вдосталь і свого, і прикупили загодя у європейських та навіть американських компаніях, з якими корпорація співпрацює уже не менше десяти літ».

- Щодо складної й вередливої та навіть неласкавої ніби весни, то це не зовсім так, - говорять сьогодні аграрії Криворіжжя, причому усіх двохсот тут діючих також і малих та середніх господарств, в тому числі фермерських. – Це не зовсім правда, коротше. Навпаки, весна помірна та доволі дощова, а тому обіцяє пристойні урожаї передусім хліба.

Правда, за однієї умови – за сумлінної і старанної праці землеробів. Як от нині при дійсно затримках через нестійкі бажаною погодою дні раз-у-раз доводилося й доводиться досі виводити посівні агрегати в поля не лише вдень, але і вночі. Тим паче, що сучасні технічні можливості це дозволяють. Аби ще тільки прокляті орки якомога швидше, м'яко кажучи, не заважали.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ