Експерти U-LEAD пояснили громадам специфіку МПЗ

За матеріалами інтернет-видань 13.04.2023 410
Експерти U-LEAD пояснили громадам специфіку МПЗ

Як відомо, поняття мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) з’явилося у 2021 році під час внесення змін до Податкового кодексу України.
МПЗ – це різниця між нормативно-грошовою оцінкою земельної ділянки та сумою податків (податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізосіб — ПДФО, військового збору, єдиного та земельного податків), яку сплачує орендар або власник.
Власники земельних ділянок цього року вперше мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік.
Як зазначив Андрій Мужевський, радник з питань місцевих фінансів та управління регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, якщо орендар працює «в тіні», то МПЗ сплачуватиме власник паю або ділянки. Це має зробити невигідним тіньовий обіг земель для всіх, що є абсолютно справедливим кроком для підвищення фінансової спроможності територіальних громад.
На думку пана Андрія, для громад це є додатковим інструментом для роботи із фермерами та власниками паїв і стимулом для обліку земель та їх інвентаризації. Адже гроші надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування земельних ділянок.  
Формула для розрахунку МПЗ прив’язана до нормативно-грошової оцінки земельної ділянки.
Для фізичних осіб суму мінімального податкового зобов’язання розраховує податкова служба, яка має до 1 липня 2023 року надіслати розрахунок одноосібникам. ФОПи та юридичні особи розраховують самостійно, згідно з формулою. Причому, господарства розраховують МПЗ після сплати усіх податків, що стосуються землі. 
Мінімальне податкове зобов’язання не поширюється на земельні ділянки, які знаходяться (були) в зоні бойових дій або тимчасово окуповані, на них розміщені фортифікаційні споруди або територія засмічена вибухонебезпечними предметами.
Також не розраховується МПЗ для невитребуваних паїв, якими розпоряджаються ОМС і які не передані в оренду, дачних ділянок, земель запасу, приватних земельних ділянок сільськогосподарського призначення у межах населених пунктів та земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

"Законом не передбачено ніяких пільг для МПЗ. Якщо пенсіонер або малозабезпечена родина здає пай в оренду нелегально, то йому доведеться платити. І тут завдання ОМС проводити роз’яснювальну роботу з населенням, власниками земель та представниками аграрного бізнесу щодо вигоди працювати «по-білому» і сплачувати податки", - наголосив Андрій Мужевський.
 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ