Фермери Придніпров'я працюють в надтяжких умовах, для перемоги України над зайдами

За матеріалами інтернет-видань 13.07.2024 312

   Головним викликом українських фермерів залишається війна. Регулярні обстріли та мінування — це лише частина буднів фермерів Дніпропетровської області, повідомляє FREEДOM.

   Юрій Павлишин — директор агропідприємства — у повному озброєнні досі. Розповідає: гаряче тут було 2022 року, коли окупанти захопили Херсонську область, його поля у Криворізькому районі межували з окупованою територією, яку вже після звільнення розмінували. Металошукач теж з того часу в кабінеті.

“Розмінували три тисячі гектарів, де стояли росіяни. Своїми силами за допомогою воїнів ЗСУ”, — розповів Павлишин.

З того, чим було усіяно українські поля, в компанії створили цілу експозицію.

“Було забруднено такими нурсами — це некерована реактивна ракета з вертольота. Їх там було тисячі просто”, — додав директор агропідприємства, демонструючи експозицію російського “заліза”.

   росіяни били не лише по полях. Полювали за складами, обладнанням, технікою та будинками підприємства. Під артилерійськими обстрілами були і загиблі, і поранені.

“Прилетіло по нашому підприємству. Було чотири ракети і вони розкрилися у нас на території. Постраждали чотири особи, одна людина, на жаль, загинула під час цього обстрілу”, — розповів головний інженер сільгосппідприємства Олександр Рябінін, який везе знімальну групу на поля, засіяні після розмінування.

“Поїдемо до комплексу, який збирає боби. Це поле було на лінії зіткнення під час окупації. Не могли зрозуміти, чому плямами не зійшли боби. Потім допетрали, що це місця прильотів снарядів. Ось ми можемо наочно побачити, що боби там зовсім не зійшли, не ростуть. Бур’ян росте, амброзія”, — розповідає головний інженер сільгосппідприємства.

    Отруєна обстрілами земля та аномальна спека не дали рослинам нормально розвиватися, тож урожай цього року — мізерний.

   Віталій Щербань — тракторист із 20-річним стажем. Один із тих, хто косив пшеницю навіть тоді, коли в небі над головою літали ворожі літаки.

“Сіяли спочатку, хоч і стріляли. Все одно, як то кажуть, хліб треба сіяти для людей”, — розповів Щербань.

   За час великої війни частина фермерських господарств у Дніпропетровщині призупинила чи змінила свою діяльність, розповідають в Асоціації фермерів регіону. На великі врожаї ранніх зернових тут не сподіваються.

 Ще одна проблема — збут зерна.

“Це лише Чорноморські порти, може Дунайські будуть задіяні, інакше не вийде”, — зазначив голова Асоціації фермерів у Дніпропетровській області Анатолій Гайворонський.

  Попри всі труднощі, українські фермери намагаються вижити та дати врожай. Часто в нелюдських умовах, з безліччю проблем, але все заради одного — заради перемоги України над російським загарбником.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ