Фермерка-добра душа вирощує поросят, щоб безкоштовно роздавати їх бідним селянам. І цим заодно сприяє благополуччю громад

За матеріалами інтернет-видань 29.06.2024 358

 

gr_13.06.2024_fermerka_02

Ірина Данильченко, фермерка з Чернігівщини, коштом гранту від міжнародної науково-дослідницької компанії Corteva Agriscienceщойно у червні 2024 року запустила проєкт «Поросятко в кожен хлів» – системне вирощування та продаж поросят для потреб мешканців сільської місцевості.

Реконструкція свинарника та збільшення кількості свиноматок з 7 до 24 дозволять почати продавати мешканцям навколишніх громад вакцинованих поросят для відгодовування на обійстях, що покращить продовольчу безпеку локальних громад Ніжинського району Чернігівської області.

Також, підтримуючи земляків з прифронтової зони, Ірина в рамках проєкту передасть 50 поросят в 50 незаможних родин безкоштовно. Грант був отриманий в рамках освітньо-грантової програми TalentA восени 2023 року.


Родинна ферма Ірини Данильченко вже понад 5 років займається сільськогосподарським тваринництвом, зокрема утримує свиноматок для подальшого продажу поросят мешканцям району.

З початком повномасштабної війни ферма потрапила під окупацію та через блокування логістики з постачання кормів втратила значну кількість поголів`я свиней. Після деокупації Ірині вдалося повноцінно відновити роботу у 2023 році, але потужностей ферми не вистачало на забезпечення попиту з боку селян, які хотіли придбати поросят для відгодовування. Це підштовхнуло Ірину задуматися про масштабування бізнесу, для чого вона пішла навчатися у програму TalentA-2023 від Corteva та взяла участь у грантовому конкурсі.

«Мешканці навколишніх громад хочуть купувати для відгодовування поросят традиційних для України м’ясно-сальних порід, які вирощені на спеціалізованій фермі, вакциновані та відгодовані типовими для сільської місцевості вареними кормами. У нас практично нема конкурентів, адже поросят продають або великі промислові ферми, тварини з яких звичні до інших умов утримання і складніше адаптуються до приватних обійсть, або самі селяни, які, зокрема, не вакцинують поросят. Виходячи з потенційного розміру ринку, ми з родиною вирішили розвивати ферму і я взяла участь у програмі TalentA, яка допомогла нам розширити наш бізнес і навчила мене нових знань та навичок, корисних для розвитку фермерства в Україні», — прокоментувала Ірина Данильченко.

«Розвиток виробництва в громадах є суттєвою допомогою у самозабезпеченні продовольчої безпеки, що особливо важливо під час війни. Протягом чотирьох років, які реалізується TalentA, ми неодноразово спостерігали за розвитком невеликих фермерських проєктів, які ставали потужними гравцями в громадах, розкриваючи нові можливості для односельців. Адже українські жінки-фермерки – це рушійна сила, яка утримує громади й розвиває економіку села. Саме тому ми в Corteva спрямовуємо свої зусилля на їх підтримку, виконуючи своє призначення збагачувати життя тих, хто виробляє, та тих, хто споживає, забезпечуючи розвиток майбутніх поколінь», − говорить Анна Бабіч, менеджерка з корпоративних комунікацій Corteva Agriscience в Центральній і Східній Європі та Туреччині, координаторка та голова експертної ради Програми TalentA в Україні. 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ