Фермерські жнива: НЕ ХЛІБОМ ЄДИНИМ

За матеріалами інтернет-видань 28.07.2024 113
  

Роман КИРЕЙ  (Черкаська область.)

Липневе сонце особливо відчутно обпікає на жнивному полі. Як повідомив начальник обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, великих випробувань вже зазнають жителі східних територій Черкащини. Температурний фон нині на 6-8 градусів вище за кліматичну норму. Вдень — аномальні 35-36 градусів, а поверхня ґрунту розпеклася до 60-65!

ТРИВАЛА відсутність дощів на тлі високих температур у супроводі інтенсивних суховіїв сприяє швидкому висиханню земної поверхні.

У такій ситуації, коментує фахівець, рослини в денні години втрачають тургор (стан клітинної стінки), який не відновлюється і в нічні години. Це загрожує втратою врожаю. На площах із дефіцитом опадів від початку травня, насамперед на Смілянщині, уже можливий початок ґрунтової посухи. На решті території області ситуація погіршується, але не критично.

Поки є волога в ґрунті — рослинність вегетує. Найбільш несприятливі обставини складаються для бульбокоренеплодів, оскільки ґрунт був розпечений ще з початку червня, а зараз подекуди до пів метра сухий. Не щастить і кукурудзі, соняшнику, гречці, у яких настав критичний період розвитку до вологи.

Проте жниварі кажуть, що в такої погоди є і свої плюси: гарний урожай сухого зерна можна зібрати без втрат. Тому й нарощують темпи робіт.

За оперативними даними, середня урожайність зернових та зернобобових культур становить понад 54 центнери з гектара. Триває збирання озимого ячменю, якого в області посіяли майже 11 тис. гектарів. Його вже намолочено із більш ніж двох третин площ. Урожайність гороху також непогана: кожний гектар дає 27,4 центнера. І озима пшениця не підвела. Збіжжя обмолочено з 4 тисяч гектарів. Урожайність сягає 58,6 центнера. Радує фермерів озимий ріпак. Його збирають по 32 центнери з гектара.

Голова фермерського господарства Микола Дубина з Черкаського району поділився радістю: озимий ячмінь дає з кожного гектара по 6 тонн зерна. Це високий показник. «Техніки вистачає, — розповідає керівник, — однак бракує механізаторів: більшість із них тепер у війську. Доводиться залучати пенсіонерів. Утім, досвідчені кадри не підводять».

Як зауважив директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко, Черкащина завше була серед лідерів валового збору врожаю, траплялися й рекордні намолоти. Тому сподіваються на це й нинішнього року.

Однак не хлібом єдиним нині живе земля Богдана і Тараса. У розпалі збирання овочів, ягід, наближається фруктова пора.

Мало не всі жителі Келеберди, що на Канівщині, разом із працівниками місцевого фермерського господарства вийшли на збирання лохини. Добре вродив цього року ранній сорт «Дюк». За день збирають близько 50 кілограмів смачної ягоди. Урожай тішить селян, адже торік, кажуть, був значно менший. Розмір ягід та якість продукції залежить від багатьох факторів. Плантацію ретельно доглядають, підживлюють мінеральними добривами. Завдяки цьому, а також підвищеній вологості ґрунту (позначилося весняне водопілля) урожайність підвищилась.

Зібране, як розповіла агроном Анна Індутна, з поля одразу відправляють на шокове охолодження. Нині все в господарстві складається добре, ось тільки бракує людей, аби ще швидше збирати вирощене. Місцевою продукцією зацікавилися й за кордоном. Нещодавно одержали міжнародну сертифікацію для експортування ягід. Як зазначила Анна Індутна, цими днями відвантажили першу партію до Нідерландів.

Достигають ягоди й іншого сорту — «Блюкроп». Характерною їхньою особливістю є висока якість та відмінний смак. Збирання лохини планують завершити до початку вересня.

                                  ( Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ