Газопроводи України хочуть заповнювати біогазом

За матеріалами інтернет-видань 18.08.2021 173

Газопровід "Північний потік-2" вже майже готовий і мало хто сумнівається , що він буде запущений. Поки США ведуть переговори з Німеччиною щодо добудови скандального газопроводу, Україна вже підраховує збитки. Але виправити ситуацію може виробництво власного біогазу - потенціал в Україні більш ніж достатній, щоб покрити хоча б внутрішні потреби. Крім різних політичних ризиків добудова "Північного потоку-2" означає для України також втрату транзиту. Фактично Росія вже планомірно знижує транзит газу через Україну, і, найімовірніше, транзитний контракт, підписаний з "Газпромом" в кінці 2019 року, стане для України останнім.

Україна не тільки втратить $ 3 млрд на рік , але і буде змушена щось робити зі своєю ГТС, яка будувалася ще за часів СРСР і є частиною розподільчої системи газу. Низький тиск газу в трубі робить зміст газотранспортної системи невигідним , і її оператору доведеться або її оптимізувати, або шукати їй інше застосування. Швидше за все, частина української ГТС все ж буде розібрана, так як Україна споживає лише 30 млрд куб. м газу в рік, а ГТС призначена для транспортування 130 млрд куб. м. На тлі розвитку зелених технологій і переходу Заходу на зелену енергетику з'являються нові ідеї використання української ГТС, наприклад, транспортування водню, який вважають одним з найбільш перспективних джерел енергії. Оператор ГТС вже навіть уклав з Європейським банком реконструкції та розвитку угоду про співпрацю в просуванні розробки і використанні низьковуглецевого водню в Україні. Більш перспективним джерелом зеленої енергії в українських реаліях є біогаз. В Україні величезні площі сільськогосподарських земель і розвинений аграрний сектор, навколо якого сформувалася своя екосистема .

Тому цілком логічно, що з відходів с / г виробництва, а також з іншого аграрної сировини можна було б виробляти 7,8 млрд куб. м біогазу, щоб використовувати його в промисловості і експортувати в країни Європейського Союзу, які не сплачуючи вуглецевий податок. Або ж цей газ можна було б постачати через українську ГТС споживачам в Європу.

Чи зможе Україна запастися паливом для успішного проходження зими? Біометан - це той же природний газ, але дешевше Генеральний директор Оператора ГТС Сергій Макогон вважає, що Україні варто почати з доступних технологій і не чекати, поки збільшаться обсяги виробництва інших поновлюваних газів, зокрема зеленого водню. "Біометан - це той же метан, але отриманий не з газових родовищ, а утворений в процесі метанового бродіння біомаси або біовідходів, твердих і рідких органічних відходів. Цей вид палива екологічніше бензину або дизеля і значно доступніше інших поновлюваних джерел енергії. Крім того, використання існуючої газової інфраструктури пропонує економічно ефективне рішення для споживачів ", - говорить Макогон. За його словами, Україна може запропонувати найдешевшу сировину для виробництва биометана. Вартість біогазових проектів - приблизно 2,5-3 тис. Євро на 1 кВт електричної потужності. Аналогічні інвестиції потрібні і в Біометанові завод з системою очищення біогазу від СО 2 . На думку Макогона, їх будуватимуть в першу чергу вітчизняні інвестори, так чи інакше пов'язані з сільським господарством. Також ними можуть зацікавитися енергетичні компанії, які домовляться з власниками сировини. При цьому в прес-службі оператора ГТС відзначають, що биометан за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає нормативно-правовим актам на природний газ.

 

Тому існуючі виробники биометана за умови приведення отриманого біогазу в відповідність до вимог стандартів мають право на безперешкодний доступ до ГТС. У той же час там відзначають, що биометан поки складно відрізнити юридично від природного газу, тобто він не матиме відповідних гарантій походження, а це перешкодить проведенню торгових операцій. Все має виправити законопроект №5464, який створить необхідні правові умови для виробництва, експорту та торгівлі біометаном (на даний момент розглядається профільним комітетом. - Delo.ua). "Потенціал виробництва биометана в Україні становить 7,8 млрд куб. М в рік, що може покрити майже 25% поточних потреб країни у природному газі. Станом на кінець 2020 року в Україні діяло 68 промислових біогазових станцій, які, за даними біоенергетичних асоціації Україна, сумарно виробили 230 млн куб. м. Ці станції не підключені до ГТС або ГРМ ", - говорять в прес-службі Оператора ГТС. Також там зазначають, що найбільші виробники біогазу готові інвестувати в розвиток виробництва за умови створення відповідних правових та технічних умов. А інтерес з боку великих європейських енергетичних гравців створює необхідні економічні стимули для потенційних вітчизняних виробників, для яких відкривається можливість експорту биометана на ринок ЄС.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ