Гривня слабшає з дня в день, одначе чи варто мерщій бігти в обмінники?

За матеріалами інтернет-видань 28.05.2024 399

 

Вікторія Коломієць  28 травня 2024 року

Наприкінці травня Національний банк уперше підняв офіційний обмінний курс долара вище за 40 гривень — це стало історичним максимумом. На цьому зростання не зупинилося, американська валюта потроху повзла вгору й наступними днями.

Чому гривня слабшає та чи буде її падіння тривалим? Можна далі вкладатися в депозити чи варто купувати стабільнішу валюту, «поки курс не обвалився»? hromadske поцікавилося про це в економістів. 

Хто і як формує офіційний курс?

Його щодня встановлює Нацбанк України (НБУ). Він базується на результатах торгів на міжбанківському валютному ринку, а на це впливають, зокрема, поточні економічні показники й інші фінансові фактори.

Під час формування курсу Нацбанк звертає увагу на інфляцію — зростання рівня цін. Це взаємопов’язані процеси: чим слабший курс гривні, тим відповідно дорожче імпортерам закуповувати товари для України; а якщо дорожчий імпорт, то зростає вже інфляція, — пояснює hromadske економіст Олег Пендзин.

Паралельно НБУ має зважати на те, що Міністерство фінансів всю свою макрофінансову допомогу від світових партнерів отримує в іноземній валюті, тоді як соціальні виплати здійснюються у гривні. Тож чим вигідніший курс отримає Мінфін для продажу, скажімо, долара — тим більше отримає гривні.

З одного боку, Міністерство фінансів хоче, аби курс послаблювався. А з іншого — Нацбанк розуміє, що якщо курс буде сильно послаблюватися, то сильно підвищуватиметься інфляція.Олег Пендзин, член економічного дискусійного клубу

Чому курс долара вийшов на рекордний показник?

Падіння гривні відносно долара не значить, що Національний банк не контролює ситуацію: для держави валютні коливання — це передусім інструмент, хоч він і не вповні підконтрольний НБУ.

Варто зазначити, що за роки великої війни наш Нацбанк зумів накопичити золотовалютних резервів більше, ніж будь-коли за всі роки незалежності України. Так, якщо раніше цей обсяг коливався на рівні 29–30 мільярдів доларів, то зараз це 42 мільярди.

Минулого року ми отримали 41 мільярд доларів макрофінансової допомоги від наших партнерів. Цьогоріч маємо отримати ще 37,5 — вже є всі підтвердження цьому. Тобто Нацбанк наразі може собі дозволити встановлювати такий курс.Олег Пендзин, член економічного дискусійного клубу

Основна причина, чому офіційний курс сягнув рекордної позначки, — значний дефіцит торговельного балансу за минулий рік. Тобто Україна продає за кордон товарів на суттєво меншу суму, ніж купує звідти. Наразі ця різниця щомісяця становить приблизно 1,5 мільярда доларів, — зазначає в розмові з hromadske експерт з економіки Ілля Несходовський. 

Ситуацію ускладнює й те, що замість звичного до 2022 року експорту електроенергії держава змушена імпортувати її у великих обсягах, що також впливає на попит і пропозицію на ринку загалом.

А ще зростання долара — наслідок валютної лібералізації, яку провів Національний банк. На думку Іллі Несходовського, послаблення обмеження на операції з іноземною валютою потрібно було проводити навіть раніше — у лютому 2024-го або восени 2023-го. Експерт вважає, що це не призвело б до жодних негативних наслідків для економіки.

На сьогодні валютна лібералізація, враховуючи ситуацію в енергетиків, негативно впливає на курсоутворення. Тому що виникає підвищений попит з боку тих, хто ухвалює рішення щодо виплати дивідендів за попередні роки, а це в цілому позначається негативно.Ілля Несходовський, керівник аналітичного напряму мережі «АНТС»

Тепер очікується, що новий курс покращить ситуацію для українських експортерів, які завдяки цьому отримають більший виторг з-за кордону. Як наслідок, це допоможе й українським виробникам, адже зменшиться попит на імпортні товари — вони стануть дорожчими через девальвацію, тобто знецінення гривні відносно іноземної валюти, за яку й закуповують ці товари за кордоном.

Які очікування щодо курсу в майбутньому?

В ухваленому Верховною Радою держбюджеті обмінний курс гривні в середньому за рік визначили на рівні 40,7 за долар. Однак слід розуміти, що НБУ не буде його підіймати й не опускати штучно, орієнтуватися на прописану цифру. Ця позначка не є самоціллю, а лише вказує приблизний орієнтир для планування. Досвід попередніх років показує, що середньорічний курс зазвичай є нижчим, ніж вказували в бюджеті. Вищим він був лише у 2022 році.

Ще тиждень можлива девальвація в темпах, які спостерігали минулого тижня. Відтак гравці, які притримують зараз продаж валюти, ввійдуть у цей процес, розуміючи, що такий курс є для них уже вигідним. Подальшої девальвації не буде — ситуація нормалізується. А приблизно на початку липня курс опуститься до рівня близько 40 гривень за долар.Ілля Несходовський, керівник аналітичного напряму мережі «АНТС»

Олег Пендзин натомість припускає, що вже в червні курс досягне рівня, передбаченого у бюджеті, і продовжить надалі своє зростання щонайменше до 41 гривні за долар.

Прогнози на довший період експерти не беруться робити. Проте нагадують, що ближче до зими держави матиме потребу закуповувати більше енергоресурсів, а це теж вплине на курсоутворення. Відіграватимуть роль і обсяги міжнародної фінансової допомоги, яку Україна отримає у 2025 році, тоді як наразі чіткого розуміння щодо цього немає.

Чи варто бити на сполох?

То чи варто бігти в обмінники зараз? Ілля Несходовський вважає, що ні. За його словами, якщо українці зараз мають заощадження у валюті, то варто в ній і зберігати. А якщо думають купувати долари, то не зароблять на курсі.

Експерти вважають, що нинішня ситуація з офіційним курсом не є поганим сигналом для українців — тож не варто панікувати. Завдяки надходженням міжнародної допомоги, навіть у разі від'ємного торговельного сальдо, в Україні є достатньо іноземної валюти, щоб за потреби підтримувати стабільний курс.

Що ж стосується депозитів — на думку Олега Пендзина, станом на сьогодні цей спосіб накопичення все ще прибутковий. За його підрахунками, депозит у гривні зараз буде навіть вигіднішим, аніж у валюті.

Ілля Несходовський підкреслює, що, навіть враховуючи тенденції на валютному ринку, доцільною зараз буде й купівля облігацій внутрішніх державних позик.

Насамкінець закликаємо пам’ятати, що питання курсу гривні, падіння якого буцімто неодмінно означає крах економіки, — це болісна для українців тема, а отже, її вдало використовують для російських інформаційно-психологічних операцій. Ворогу вигідна наша паніка та хаос у фінансовій системі, тому маємо зберігати спокій і тримати голову холодною.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ