...І ПОМІДОРИ ПО 5 ГРИВЕНЬ ЗА КІЛОГРАМ

Микола Ясень 04.09.2022 639

      Молода жінка збирання помідорів — стокове фото                  

Складається враження, наче переляк від цін перш за все на овочеву продукцію, а також фрукти, який шокував буквально з перших днів червня і тримався весь липень та серпень, якщо не пройшов, так поволі проходить. Сьогодні принаймні на переконання більшості покупців та споживачів ціни на помідори, огірки, картоплю, буряки, моркву, цибулю, кабачки і так далі стали більш-менш адекватними і «зрозумілими». Це, звичайно, морква не по 13 – 15 гривень за кілограм, а помідори тим паче не за 5-ть, як збуває нині їх одне фермерське господарство у Петриківському районі, але миритися ніби можна. Щодо фермерського господарства, так за такими цінами збуває продукцію на умовах «приїжджайте, самі збирайте і забирайте». Хоч і коли самовивозом є замовники зі Львівської та інших далеких областей. А все тому, пояснює пан Ярослав, агроном господарства, що виробники вимушені цього року якомога швидше збувати вирощене.

- Тому здешевлення овочів і фруктів, - авторитетно каже він, - вимушене і тимчасове наразі. Уже у другій половині вересня і особливо пізніше, у жовтні, відбудеться, нікуди не подінеться, підвищення вартості вітамінної продукції.

І радить в зиму ще й неодмінно запасатися нею. Тобто згадати, як колись народ дружно консервував, солив та квасив, сушив, а згодом і заморожував та заморожує досі. З одного боку з тієї причини, що цьогорічні урожаї фермерам вилетіли у доволі круглі суми. Витратилися настільки, що дійсно мусять тепер, не відкладаючи у довгий ящик, вертати свої надмірні мінуси. А по-друге, ще й багацько тих же фермерів не збираються цієї зими зберігати продукцію у своїх овочесховищах та холодильних камерах. Бо знову таки робити це буде дуже й дуже дорого – ясно, що через неминуче зростання цін на енергоносії. Таким чином намаганням якомога швидше і більше продати вирощеного сьогодні аграрії справді «дозволили» цінам упасти, але не на тривалий час. Не сьогодні, так завтра зміняться вони «назад» - за шкалою зростання.

-Просто ризиковано закладати цього року овочі та фрукти на зберіга-ння, - погоджується голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Бо хто знає і може сказати, скільки коштуватиме така «розкіш», особливо враховуючи, що саме вирощування продукції уже й так негативно далося взнаки на фінансовому становищі агрогосподарств? «Прогоріти» ще раз ніхто не хоче.

Зі свого ж боку аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин знаходить за потрібне нагадати, що «дивуватися чи обурюватися тут не доводиться, бо живемо і працюємо ми в форс-мажорних умовах воєнного стану». Що-що, а цінова ситуація, особливо на продукти харчування, мінятися буде часто і швидко, не передбачувано загодя. Бо з усього, що сказано вище, випливає очевидне явище: з настанням зими запаси вирощеного вдома явно скоротяться і доведеться не лише банани та апельсини завозити зовні, але й ту ж моркву чи капусту і тому подібне. Коли коштуватиме «заморське» навіть в рази дорожче. Як ствердив менеджер з постачання продовольчої продукції мережі супермаркетів «Varus» у Дніпропетровській області Олександр Шуть, «овочі як борщового набору, так і загалом масового вжитку вирощують у багатьох країнах світу, і пошуками їхніх постачальників ми там і тут займаємося уже зараз».

Тобто все це буде у наших торгових мережах в достатку. Але по якій ціні? – ось питання, яке не може не хвилювати напередодні, судячи з усього, складної і важкої воєнної зими. Як не крути, коротше, суми на цінниках залежатимуть і від того, наскільки держава в змозі буде хоч якось, хай навіть з останніх сил, підтримувати аграрних виробників. Скажімо, говорять про повернення акцизу на пальне. Буквально за лічені дні до сівби озимих, коли солярка потрібна над усе. А це значить, що хочуть чи не хочуть селяни, а піднімати ціни на ті ж овочі, і не лише на них, муситимуть.

«В умовах воєнного стану, - говорить згадана уже вище аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин, - хоча б для аграріїв передбачити пільговий акциз на дизельне пальне». Так роблять, наприклад, в країнах Європейського Союзу. Особливо враховуючи, що Національний банк України попереджає: раптом не зможемо ми забезпечити себе у достатній кількості власними надходженнями-податками у бюджет , то «доведеться ще більше друкувати грошей». А це вам не моркву чи капусту день і ніч вирощувати – тут раз-два, і готово. Наслідок? Інфляція до кінця року загрожує зрости  не менше ніж на 10 відсотків. Ціни в такому випадку зростуть ще на більше. Тож думай-мо, є над чим, як закликав колись відомий у помірних широтах чоловік.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ