ІНФОРМАЦІЙНА ПАНОРАМА СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

За матеріалами інтернет-видань 29.07.2024 101

 

Олександр ВЕРТІЛЬ.

Відпочинкові табори для школярів

ПОПРИ складний воєнний стан, у регіоні винайшли можливості для організації літнього відпочинку школярів. Із настанням червня на базі закладів загальної середньої та позашкільної освіти 11 територіальних громад запрацював 81 табір із денним перебуванням майже 4800 дітей, з яких трохи більш як половина — пільгових категорій. За інформацією Департаменту освіти і науки ОДА, для всіх організовано харчування, передбачені розмаїті відпочинкові, розважальні та пізнавальні програми. Особливий акцент на забезпечення безпеки, формування відповідної поведінки в Інтернеті, надолуження і заповнення освітніх пробілів. Загалом упродовж літа такою формою відпочинку будуть охоплені 5 тисяч школярів, з яких майже 2800 — пільгових категорій. Працюватимуть 84 табори, на забезпечення їхньої повноцінної роботи в бюджетах місцевих територіальних громад передбачено 2,6 мільйона гривень.

«Вафлі з бліндажа» від Пасічнюків

ЗАВДЯКИ грантовій програмі «Власна справа» від Міністерства економіки України, ініціативі й підприємливості військовослужбовця Дмитра Пасічнюка та його родини у Конотопі запрацювало перше ветеранське кафе «Вафлі з бліндажа». Відтепер ласуни і не тільки мають змогу скуштувати різноманітні бельгійські вафлі з різними наповнювачами, в тому числі солоні «Козацькі» із салом та кропом, які стали одними з найулюбленіших серед дорослих відвідувачів. А дітвора залюбки ласує фруктовими та з морозивом. Дмитро разом із дружиною Наталією ремонтували приміщення, оформлювали його інтер’єр, готували асортимент і рецептуру солодощів тощо. Про відкриття закладу повідомила Конотопська міська рада, наголосивши, що означена грантова програма стає дедалі популярнішою в місцевій громаді. Якщо позаторік її переможцями стали 12 мешканців, то торік уже 25. З початку нинішнього кошти від держави на започаткування або розвиток власної справи отримали 16 містян.

Евакуація активізується

СЕРЕД пріоритетних напрямів роботи в краї — організація евакуації жителів прикордонної зони, які особливо потерпають від ворожих обстрілів. Прийнято рішення про евакуацію громадян іще з восьми населених пунктів Шосткинського, Сумського, Конотопського та Охтирського районів.

Евакуаційні процеси розпочалися торік у липні, коли стали вивозити мешканців 5-кілометрової зони від кордону з росією. Загалом уже полишили домівки майже 14 тисяч мешканців прикордонної зони, з яких понад 2200 — діти. На прикордонній території чотирьох районів повністю спорожніли 28 населених пунктів.

Жителів, у тому числі дітей, евакуюють не тільки в райони Сумщини, віддалені від прикордоння, а й до Вінницької, Хмельницької, Львівської, Закарпатської областей.

Нові можливості

СУМСЬКИЙ національний аграрний університет та природний заповідник «Михайлівська цілина» давно підтримують тісні ділові контакти в різних царинах і на різних напрямах. Студенти факультету агротехнологій та природного користування вже проходили практики у заповіднику, а троє аспірантів нині ведуть тут наукові дослідження, що стануть основою для дисертацій.

Днями заклади підписали окрему угоду про співробітництво. За словами в. о. ректора СНАУ Володимира Ладики та в. о. директора заповідника Григорія Дудченка, складено конкретний план спільної роботи. Так, приміром, в університеті облаштують модельну ферму для малого і середнього бізнесу з виготовленням екологічно чистих органічних сирів. Для годівлі корів швейцарської породи потрібні спеціальні трави, які ростуть на території заповідника і можуть стати основою кормової бази. До того ж СНАУ планує висіяти їх на своїх площах.

Така співпраця відкриває нові можливості як для вишу, так і для природної перлини Сумщини та України.

Допомагають добробатівці

СУМЩИНА належить до восьми областей України, де створені і активно діють осередки волонтерського руху «Добробат» — добровольчі будівельні батальйони, які на деокупованих територіях допомагають постраждалим відновлювати житло, об’єкти соціальної інфраструктури — школи, амбулаторії, лікарні, клуби, релігійні споруди, газо- та водогони тощо. Загалом у лавах цієї добровільної організації перебувають 50 тисяч осіб. У рамках реалізації програми «єВідновлення» добробатівці під час 350 виїздів вивезли 850 тонн будівельного сміття, допомогли замінити 500 квадратних метрів розбитого віконного скла.

Нинішнього року на реалізацію цієї програми виділено понад 380 мільйонів гривень, що дасть змогу суттєво прискорити відновлювальні роботи в краї, який постраждав під час окупації і нині потерпає від ворожих обстрілів. Насамперед це стосується Тростянецької, Шосткинської, Охтирської, Сумської, Білопільської, Краснопільської громад.

Ворожа інформаторка сіла на 15 років

ЗА ПУБЛІЧНОГО обвинувачення обласної прокуратури суд визнав винною і призначив 15 років ув’язнення за державну зраду мешканці Сумщини, яка переїхала сюди з росії. Правоохоронці затримали її ще в липні минулого року, коли жінка під час так званих прогулянок збирала у прикордонній місцевості інформацію про розташування частин і підрозділів ЗСУ, складів із матеріально-технічними цінностями тощо.

З’ясувалося, що свого часу колаборантку завербував співробітник фсб, якому вона регулярно надсилала відповідні звіти, а інформацію видаляла з мобільного пристрою. Однак це не допомогло їй уникнути кримінальної відповідальності. До винесення вироку зрадниця перебувала під вартою.

                                                                      (Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ