Інокулянти не бояться випробувань

За матеріалами інтернет-видань 29.04.2024 359
Інокулянти не бояться випробувань

У ФГ «Вільшанка», що на Вінниччині, вже не перший рік вирощують сою. На товарних посівах господарство постійно застосовує інокулянти, за роки роботи вдалося випробувати різні. Про це пише GrowHow.
За словами керівника господарства  Юрія Задворного, привозили  і американського виробництва інокулянти, і казахські. Але гідну якість знайшли в постачаннях BTU Biotech company.

"Виробничі потужності компанії розташовані неподалік, у Ладижині (Вінницької області), препарати завжди свіжонапрацьовані, а це дуже важливо, коли маєш справу із живими організмами.  На товарних площах застосовується сухий Біоінокулянт-БТУ-т у зручному кілограмовому пакованні. Господарство навіть має свої секрети, як оптимально використати силу біопрепарату. У невеличких фермерських господарствах, здебільшого, самостійно обробляють поля і бережуть кожен грам інокулянту. У деяких великих підприємствах, навпаки, надають перевагу рідкій формі, яка дає змогу проконтролювати якість оброблення насіння",  - розповів Юрій Задворний.
 

На його думку, упаковка сухого продукту виявилася дуже зручною: сівалка вміщає 300 кг зерна, одна пачка препарату розрахована в середньому на пів тонни посівного матеріалу. Тобто одного пакета вистачає на дві сівалочки. Отже, пакет розділяємо навпіл, вміст розсипається на порошечок.

"Дарую лайфхак: звичайним побутовим розпилювачем уже в сівалці ледь зволожую насіння, додаю пів пачки інокулянту на основі торфу, перемішую — видно, як до насінин поприставали часточки торфу, а бактерії аж кишать", — поділився досвідом фермер.

У ФГ також спробували користуватися рідким видом інокулянта.

"На тонну насіння беремо два літри рідкого Біоінокулянт-БТУ-р, обробимо у день сівби так, щоб сонце не потрапляло. Можна обробляти в бегах, на полі їх прикривати брезентом, щоб не було прямого контакту із сонячним промінням", - зазначив керівник ФГ «Вільшанка» .

Для поля ФГ «Вільшанка», де вирощують сою вже багато років поспіль, два літри або кілограми інокулянту на тонну насіння цілком достатньо,  - зауважують фахівці BTU Biotech company.

Якщо ж у господарстві раніше не вирощували сою і бобові культури загалом, радять якомога ефективніше заселити бульбочкові бактерії в ґрунт і в такому разі пропонують застосовувати три літри чи кілограми біопрепарату на тонну посівного матеріалу.

У фермера Юрія Задворного не виникає запитання, чи потрібно обробляти насіння сої інокулянтами. Сіючи культуру вже багато років, господар на практиці переконався: інокулянти дають змогу ефективно забезпечити культуру бульбочковими бактеріями, що фіксують азот та передають його рослинам. Завдяки інокуляції земля стає пухкішою, структура ґрунту поліпшується, поле краще відгукується на потреби рослин, тож є можливість зібрати якісніший урожай у більшій кількості. За останні роки господарства, що застосовували інокулянти BTU Biotech company, зафіксували прибавку в 0,35 т/га сої.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ