Кава з експертами U-LEAD

За матеріалами інтернет-видань 06.09.2023 342
Кава з експертами U-LEAD

Експерти з просторового планування та управління природними ресурсами U-LEAD Олександр Гнітецький та Олександр Придатко "покавували" з представниками громад Півдня. Так, в U-LEAD називається невимушена зустріч з органами місцевого самоврядування, яким необхідна консультація чи експертна думка щодо певних проблемних питань. Цього разу таким питанням стало управління водними ресурсами на місцях.
Як зазначили експерти, для громад головне у сфері управління водними ресурсами – це провести пошуки всіх водних об’єктів та зрозуміти, хто є розпорядником.

Наразі варто знати законодавчі зміни та дотримуватися нормативно-правових актів, що регулюють діяльність у сфері водних ресурсів.
 

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» № 2989-IX, ЗУ "Про організацію водокористувачів та особливості використання меліорованих земель" № 2079-IX. Ними внесені зміни в законодавство, що стосується управління водними ресурсами, гідротехнічними спорудами, аквакультурою та запроваджується електронний рибальський квиток, можливості створення організацій водокористувачів та укладення договорів оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом", - зауважили експерти.
 

У ході кавування та обговорення змін учасники ставили власні запитання, зокрема, щодо надання в оренду водних об'єктів та виділення земельних ділянок під прибережні захисні смуги.
 

"Водні об'єкти надаються в користування на умовах оренди без обмеження права загального водокористування, крім випадків, визначених законом. Заборона загального користування та нецільове використання водних об'єктів є підставою для розірвання договору оренди.

Що стосується прибережних смуг, то в межах населених пунктів вони встановлюються згідно з комплексними планами просторового розвитку територій громад, генеральними планами населених пунктів, а за їх браком або якщо містобудівною документацією межі таких смуг не встановлені, вони визначаються 25, 50, 100 метрів завширшки залежно від статусу водойми. У разі потреби межі прибережних захисних смуг можуть визначатися внесенням змін до генеральних планів населених пунктів", - йшлося у фахових поясненнях.

 

Окрім запитань і розгорнутих відповідей, прозвучала і вдячність громад за організацію "кави" у такому зручному і затишному форматі на базі Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" в Одеській області.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ