ХІБА БАЙДУЖЕ, СВОЄ ЧИ ЧУЖЕ САЛО МИ ЇМО?

Микола Ясень 05.09.2022 721

Чому сало дорожче за м'ясо: репортаж із Центрального ринку Луцька (фото)
        Не хочеться вірити, але факт річ дійсно вперта: за темпами скорочення
поголів’я свиней в останні роки наша Дніпропетровщина чи не попереду всіх
в Україні. З року в рік в області утримують на 6 – 10 відсотків менше, а це
вдвічі вище «досягнення» зі знаком мінус, звичайно, ніж загалом у країні. І
якщо ще недавно свиновідгодівельний сектор вітчизняного тваринництва
перш за все страждав від заражень свиней африканською чумою (в
минулому десятилітті в Україні сталося понад півтисячі її спалахів), то тепер
галузь переслідують інші негативні явища. Основне серед них, як в один
голос стверджують виробники свинини, це занизька, невигідна, а часом і геть
збиткова рентабельність цього бізнесу. Тим паче сьогодні, коли інфляційні
процеси на ринках енергоносіїв, ветеринарного обслуговування та кормів
галопують, як скажені.
           Заради справедливості треба прямо казати, що нині загалом
свинарство в Україні переживає не найкращі часи. Більше того, війна,
нав”язана дикунами росії, ускладнила ситуацію зовсім до критичних меж.
Одначе таке скорочення поголів’я, яке відбувається у Дніпропетровщині,
виглядає найбільш, якщо хочете знати, загрозливим для майбутнього
внутрішнього ринку свинини. Бо вже сьогодні кілограм такого суто
вітчизняного продукту на рівні гордості, як сало, на роздрібних базарах
коштує 200-250 гривень, то що буде далі? Ще точніше - хто його
незабаром буде купляти і споживати?
        Повторюємо: не помічати негативних явищ, котрі виникли і наростають
після нахабного вторгнення «узького міра», не приходиться. Одначе
мусимо думати й знаходити рішення, як у цих умовах максимально
підтримувати своїх товаровиробників. Оскільки цього наразі не
спостерігається, дніпропетровські відгодівельники прямим текстом
заявляють, що «невизначеність подальшого стану ринку свинини в умовах
порушення каналів постачання ресурсів та реалізації продукції змушує
фермерів згортати свій бізнес з метою мінімізації втрат».
        Тим паче, що палиці в колеса встромляють і суто внутрішні процеси, які
далеко не завжди приємні для аграріїв. Навпаки, спрямовані проти них. За
свідченням експертів Pro-Consulting, «аналіз ринку свинини в Україні різко,
починаючи з минулого 2021 року, показує збільшення його імпортної
частки». І далі: «У цей період на територію України ввезено 40.7 тисячі тонн
свинячого м'яса, що на 45% більше, ніж було роком раніше». Зрозуміло, що
настільки високий стрибок постачання з-за кордону обернувся зайвим тиком

не завжди рівної конкуренції для вітчизняних виробників. Особливо знаючи,
що загальне зростання імпорту в Україну м'ясної продукції за попередні два
роки сягнуло 75 відсотків. Ситуація, коли нашим фермерам дійсно не
позаздриш. Це також суто українська наперекір своїм чума, яка навіть
страшніша від африканської. Хай це й жарт, але ж сумний.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ