ХЛІБ ІЗ ЦВІЛЛЮ. ВІДРІЗАТИ ЗІПСОВАНИЙ ШМАТОК, ЩОБ НЕ ВРАЖЕНИЙ З»ЇСТИ. ТА НІ, ВИКИДАЙТЕ ВЕСЬ

За матеріалами інтернет-видань 26.09.2024 119

ЩЕ ТОЧНІШЕ  - НЕ РИЗИКУЙТЕ СВОЇМ ЗДОРОВ"ЯМ

 

Лариса СТРІЛЬЧУК, гігієніст.

У ВСІХ нас буває такий неприємний досвід: удома дістали хліб, а він уже покрився цвіллю. Якщо відрізати зіпсований шматок, то решту можна з’їсти?

Ні! Викидайте все — не ризикуйте здоров’ям!

Цвіль — це грибок, спори якого потрапляють на хліб із повітря й швидко розмножуються. Цей процес ми бачимо аж тоді, коли з’являється білий, сірий чи зеленуватий мох.

Чому ж не можна просто зрізати «вражене» місце? Річ у тому, що міцелій грибів — довгі нитки, які чіпляються за хліб, проникають далеко вглиб. При цьому вони залишаються непоміченими. Це означає, що, навіть якщо ми відріжемо ту частину буханця, де цвіль видно, вона може вже бути й у тій частині, яку збираємося їсти.

Тому лікарі категорично забороняють їсти хліб, на якому є плями плісняви. Коли гриби цвілі потрапляють в організм, вони починають воювати з його власними мікроорганізмами, які є в ротовій порожнині та кишківнику, спричинюючи алергію та різноманітні розлади в роботі органів травлення. Гриби виділяють токсини, які отруюють внутрішні органи. Передусім через них страждають печінка, яка має ці токсини виводити, та нирки. Через це може виникнути алергічна реакція.

Якщо вдихнути спори, вони можуть оселитися в легенях. І вигнати їх звідти буде дуже складно.

Ось тому покритий «мохом» хліб не повинен мати жодного шансу потрапити на ваш стіл. Купуйте його невеликими порціями, щоб з’їсти за день-два. Якщо ж бачите, що не встигнете, заздалегідь наріжте його на шматочки та підсушіть. За відсутності вологи цвіль не розвиватиметься так швидко. Але й висушений хліб не варто довго зберігати.

                                             (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ