ХОДИТЬ ГАРБУЗ ПО ГОРОДУ... І НАШ КОМЕНТАР СЛІДАМИ ЙОГО ПОХОДЕНЬОК

Микола Ясень 15.10.2024 99

ХОДИТЬ ТА Й ПИТАЄТЬСЯ СВОГО РОДУ, ЧИ ЖИВІ, ЧИ ЗДОРОВІ ВСІ РОДИЧІ ГАРБУЗОВІ?

І В НЬОГО ОЧІ ЛІЗУТЬ НА ЛОБА ВІД ТОГО, ЯК ЗРОСТАЮТЬ НА НИХ ЦІНИ ОСТАННІМ ЧАСОМ

Хоч чи не в першу чергу сьогодні подорожчали самі гарбузи. До 35 грн за кілограм. А це уже на сорок з лишком відсотків більше, ніж коштували вони ще минулого тижня. А тому, як пояснює у Львові маркетолог продовольчого рину Тетяна Попович, що люди в Україні стали пильніше стежити за власним здоровим харчуванням, і з-поміж городини віддають перевагу не тільки скажімо вітамінним помідорам та огіркам, а і доволі поживним та корисним гарбузам. Гарбузова каша з давніх давен цінувалася в українських родинах. То «мода» на неї виходить повертається знов. Зрозуміло, що передусім в пошані мускатні гарбузи, однак не пасуть задніх і всі твердих та м”яких сортів.

І не менш приємно при цій нагоді, що сільгоспвиробники майже вчасно зауважили зростання попиту на гарбузи. Уже в цьому році зросли гарбузові площі, а відтак і обсяги вирощених та зібраних плодів. Причому наростили виробництво гарбузів не лише великі агропромислові підприємства, а ще й помітніше малі та середні фермерські господарства. І очевидно саме останнім варто і далі не цуратися гарбузової  продукції, оскільки експерти прогнозують, що попит на неї неодмінно зростатиме в найближчі навіть два-три сезони. То хто серед фермерів досі і не займався вирощуванням гарбузів, доцільно зайнятися. І брати до речі приклад з колег Волині та Рівненської області, які мають уже досвід постачання на ринки екологічно чистих, органічних плодів.

Тим часом ціни й на родичів гарбузових ростуть як на дріжджах чи і як з води. Приміром на огірки. На думку аналітиків тут кілька причин. Але перша та, що цього року занадто рано почали скорочуватися обсяги їх постачання з відкритого грунту, а попит населення навпаки зростав і майже не знижується до цих пір. От і виходить, що ті ж тепер і тепличні огірки коштують мінімум 65 – 75 гривень за кілограм, що на 10-12 відсотків вище цін минулого тижня. З перших же днів цього тижня іни на огірки знову поповзли уверх – до 80-90 і більше гривень за кілограм. Покіль цьому сприяє відсутність масового напливу огірків імпортного виробництва. Але оператори ринку застерігають: якщо далі будуть правити за огірки дорожче й дорожче, жвавий їх завіз з-за меж країни не забариться.

Нарешті і ціни на помідори з кінця минулого тижня почали бити рекорди. Тут дається взнаки все те ж обмеження пропозиції продукції покупцям, які все ще неохоче прощаються зі свіжою городиною вітчизняного виробництва в раціоні свого харчування. А тим часом більшість дрібних виробників, тривалий ч ас домінуючи на ринках, вичерпали свої можливості і все менше пропонують томатів на реалізацію. Або пропонують невеликим оптом. В результаті зараз помідори уже коштують найдорожче за останні аж сім років. А за вирощені у відкритому грунті, якщо вони раптом появляються на ринку, правлять сто і більше гривень за кілограм.

                                                                             Микола ЯСЕНЬ

 

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ