ХОЛЕРА, БОТУЛІЗМ, РАДІОАКТИВНИЙ ПИЛ: ЯК ВБЕРЕГТИ ЗДОРОВ'Я ПІСЛЯ ОБМІЛІННЯ КАХОВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА?

За матеріалами інтернет-видань 10.06.2023 565

 

У Каховському водосховищі упродовж десятиріч накопичувалися осади. Так званий мул – це концентрації різноманітних токсичних речовин від розкладання органіки, а також радіоактивні часточки з Чорнобильської АЕС. СВОЇ запитали у асистента кафедри ботаніки і екології Криворізького державного педагогічного університету Євгена Позднія, як руйнація Каховської ГЕС може позначитися на здоров’ї криворіжців, та що робити, аби не підхопити інфекцію? Ось основні тези. 

Приховані ризики з Каховського водосховища

Після того, як спаде вода в Каховському водосховищі, мул буде висихати, а пил розноситися. Це негативно позначиться на здоров’ї людей.

«Епідеміологічна ситуація різко погіршиться. Тут взагалі прогнозувати щось дуже важко тому, що людство майже не стикалося з подібними катастрофами. Це екологічна катастрофа найбільша за останні десятиріччя. Я навіть не знаю, з чим це можна порівняти. В 40-х роках була зруйнована Запорізька ГЕС під час Другої світової війни, але вона була так сильно зруйнована. Там ситуація була не настільки важкою», – підсумував Євген Поздній.

Під час трагедії загинуло багато великої рогатої худоби, кішок, собак, курей, риби. Враховуючи, що це все відбулося влітку, то розкладання почнеться дуже швидко. Виникне загроза інфекції, починаючи від холери і закінчуючи ботулізмом.

Ботулізм стосується перш за все риби. Уся риба, що опинилася на дні після спаду води, є небезпечною, її ні в якому разі не можна збирати, використовувати в їжу (це викликає ботулізм – смертельно небезпечну інфекцію), до неї краще взагалі не підходити. Її мають зібрати спеціалісти та поховати.

Як не підхопити інфекцію?

Знизити ризики інфекційних хвороб можна, дотримуючись звичайної гігієни. Варто слідкувати за чистотою тіла і приміщень. Пильнувати маленьких дітей, у яких ще не сформувалося уявлення про особисту гігієну.

Категорично заборонено наближатися до місць скупчення мертвих тварин, риби.

Вода з-під крана теж зло?

Наша трубопровідна вода апріорі не рекомендована до вживання безпосередньо з-під крана, оскільки вона не відповідає санітарним нормам.

Макорти і Карачунівське водосховище, з яких забезпечується водопостачання частини Кривого Рогу, мають чистішу воду, ніж та, що є в Південному водосховищі (дніпровська вода з Каховського моря).

Дещо очистити її можна термічною обробкою, якщо кип’ятити 15-20 хвилин. Але навіть після цього у воді залишаться важкі метали і пестициди. Тому воду з-під крана не рекомендують використовувати при приготуванні їжі.

Євген Поздній радить ставити Індивідуальні системи очищення осмосу на квартиру або на під’їзд чи приватний будинок. Ці системи дозволяють на 90% позбавитися токсинів і важких металів. Але це потребує фінансів. Якщо з ними скрутно, то єдиний варіант – бутильована вода.

Якщо вода з-під крана ще й коричнева?

Якщо з-під крана тече непрозора вода зі стороннім запахом (окрім запаху хлорки – це нормально), то її в жодному разі не можна використовувати.

Спеціаліст навіть не радить такою водою змивати туалет, адже можуть розлітатися бризки. В жодному разі не можна готувати їжу на ній чи купатися – через порізи та шкірні тріщини інфекція може потрапити до організму людини.

Як правильно зберігати та знезаражувати воду?

Воду треба залити під горловину та ставити у темне місце. А краще в холодильник чи морозилку. Зберігати можна впродовж 3-4 днів. Далі виливати та набирати нову.

Також воду можна знезаразити за допомогою спеціальної лампи.  Кварцування шару води до 5 см проводять впродовж 20 хв.

Таблетки для знезараження води – це крайній варіант. Таблетка вбиває все погане в воді, але й шкодить організму. Категорично не можна давати таку воду дитині.

Як дбати про гігієну, коли води нема?

Допоможуть вологі серветки, вологий туалетний папір, сухі душі.

При перших ознаках занедужання – підвищилася температура, слабкість, розлади шлунково-кишкового тракту – треба звертатися до лікаря. Не варто займатися самолікуванням. Особливо приймати антибіотики без порад лікаря.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ