Хто і як визначає шкоду, завдану агресором українській землі?

За матеріалами інтернет-видань 11.06.2022 435
Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 295 затверджено Методику визначення шкоди та збитків, завданих земельному фонду України внаслідок збройної агресії російської федерації.
Повідомив Криворізький місцевий центр з надання БВПД.
🌱Хто є відповідальним за визначення шкоди та збитків, завданих земельному фонду? Кого інформувати про завдану шкоду?
✅Обласні, Київська міська державні адміністрації (на період воєнного стану – військові адміністрації).
🌱Що має братись до уваги для визначення шкоди, завданої землі?
✅Інформаційною базою для визначення шкоди та збитків завданих земельному фонду України внаслідок збройної агресії Російської Федерації є:
✅акти обстеження земельних ділянок,
✅акти комісій із визначення збитків власників землі та землекористувачів,
✅звіти про експертну грошову оцінку земельних ділянок,
✅первинні документи,
✅облікові регістри,
✅бухгалтерська та інша звітність, що ґрунтується на даних бухгалтерського обліку підприємств, установ та організацій,
✅проектно-кошторисна документація,
✅відомості Державного земельного кадастру,
✅документація із землеустрою,
✅дані дистанційного зондування Землі та інші документально підтверджені відомості.
🌱Як визначаються витрати власників землі та землекористувачів на рекультивацію земель, які були порушені внаслідок бойових дій, будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій для облаштування державного кордону?
✅Ці витрати визначаються на підставі кошторисної вартості запроектованих робіт відповідних реалізованих робочих проектів землеустрою щодо рекультивації порушених земель, які розроблені у відповідності до Правил розроблення робочих проектів землеустрою, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2022 р. № 86.
🌱Як визначається розмір завданих збитків власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення?
✅Розмір збитків, в тому числі із урахуванням фактично понесених витрат на приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, визначається відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. № 284.
🌱Що включають витрати на відновлення меліоративних площ?
✅Ці витрати включають втрати на відновлення:
✓ меліорованих земель, водогосподарсько-меліоративних систем,
✓об’єктів інженерної інфраструктури зрошувальних і осушувальних систем, ✓дренажної інфраструктури, ✓об’єктів сільськогосподарського водопостачання та водовідведення, які були порушені та зруйновані внаслідок бойових дій, та визначаються на підставі кошторисної вартості робіт у відповідних проектах реконструкції та капітального ремонту меліоративних систем та/або окремих об’єктів інженерної інфраструктури, що розроблені у відповідності до ДБН В.2.4-1-99 «Меліоративні системи та споруди», щозатверджений наказом ДержбудуУкраїнивід 25 червня 1999 р. № 153.
🌱Куди мають передати інформацію про завдану шкоду власники землі?
✅Власники землі та землекористувачі, підприємства, установи та організації, земельним ділянкам яких були завдані шкода та збитки внаслідок збройної агресії Російської Федерації, мають інформувати обласну державну адміністрацію (на період воєнного стану – військову адміністрацію) про розмір завданої шкоди та збитків після їх визначення згідно з Методикою.
 
Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги
 
                           0-800-213-103

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ