Коли ж бо українці займуться вирощуванням власного часнику
Або що заважає українцям його вирощувати
Вже давно українці споживають переважно китайський часник, українського часнику в нашій країні немає і не буде. І це зовсім не через погоду, – в Україні досі критично мала кількість професійних виробників часнику. Так вважає Андрій Марущак, комерційний директор «Ван Дайк Технікс», компанії, яка спеціалізується на професійних рішеннях для зберігання овочів та переробки ягід, фруктів та овочів, пише agronews.ua
«Наразі ми запускаємо систему зберігання часнику, який збиратимуть приблизно на початку липня. Часник в Україні всі вирощують озимий. Однак українського часнику в Україні немає і не буде. І це зовсім не через погоду – в Україні критично мала кількість професійних «вирощувачів» часнику. Їх можна порахувати на пальцях однієї руки», – розповів Андрій Марущак.
Також в Україні до цього часу критично мало потужностей для професійного зберігання часнику, додає фахівець. Але не це основна проблема.
«Українці ще довго їстимуть китайський часник, хоча у нас є чимало гарних сортів, але в Україні немає достатньої кількості насіннєвого матеріалу. Зрештою, і площі є, і фермерів, які бажають вирощувати саме часник – теж достатньо. Однак тут потрібно дуже ретельно до всього підходити.
Для часнику потрібна спеціалізована техніка, а вона коштує грошей і підходить тільки для вирощування цієї культури. Так, часник коштує дорожче за картоплю, але слід враховувати, що врожайність картоплі – 40 тонн з гектара, а часнику – приблизно 7 тонн», – нагадав експерт.
За його словами, вирощувати часник – це дійсно дорога справа, розрахована, швидше, на дрібних фермерів, які вирощують його, скажімо, на 20 гектарах. Однак 100 гектарів часнику – це вже космічний масштаб для України вважає пан Марущак. Але закликає фермерів України рішуче взяися за це діло.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я