Копійці копійка ціна відтепер в Україні, а ШАГ - це крок як назад, так і вперед

Микола Ясень 02.09.2024 98
  1. "Не копійка": Нацбанк хоче змінити назву монети – що пропонує

"Не копійка": Нацбанк хоче змінити назву монети – що пропонує

Автор Катерина Кузнецова 02.09.24

"Не копійка": Нацбанк хоче змінити назву монети – що пропонує

У разі позитивного рішення монети "копійка" та "шаг" перебуватимуть в обігу паралельно.

Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з "копійка" на "шаг". Це пояснюють тим, що хочуть відродити "історичну справедливість".

Про це йдеться на сайті фінустанови.

"Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети, як "копійка", фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо у нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово "шаг", – зазначив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Чому саме "шаг"

На сайті Нацбанку зазначено, що назва "шаг" – давнього українського походження, вона вже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.). Це унікальне найменування монети, яке не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається у класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників.

"У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки з назвою “шаг”, що було закріплено на законодавчому рівні. Тому вiдродження такої практики обґрунтоване iсторичною та мовною традицiєю України", – йдеться у повідомленні установи.

У НБУ запевняють, що наукова спільнота підтримує ініціативу Національного банку. Насамперед можливість перейменування українських монет з "копійки" на "шаг" досліджувалася істориками Національного банку, які працюють у Музеї грошей НБУ.

Які потрібно зробити кроки

Національний банк розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін, які передбачають:

  • внесення відповідних змін до статті 32 Закону України "Про Національний банк України";
  • визнання такими, що втратили чинність, двох постанов Президії Верховної Ради України: "Про розмінну монету України" від 2 березня 1992 року № 2156-XII та "Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України" від 10.12.1991 № 1952-XII;
  • внесення змін до Законів України "Про пенсійне забезпечення", "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", до статті 249 Податкового кодексу України з метою синхронізації термінології.

Зокрема, пропонується встановити, що:

  • співвідношення між "копійкою" та "шагом" дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн і визначатиме порядок введення в обіг "шагів", а також порядок і терміни вилучення з обігу "копійок".

Національний банк не планує спеціально вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Монети "копійка" та "шаг" перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги.

Нагадаємо, в Раді розповіли, що державний борг України збільшився у 2,3 раза від початку війни.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ