Корисна і доречна наразі порада: щоб кури добре неслися
З НАСТАННЯМ холодів кури перестають нестися. Холодної пори організм птахів використовує всю енергію на те, аби зігрітися. Щоб підтримати продуктивність птиці, слід потурбуватися не лише про утеплення курника, а й про відповідний зимовий раціон. Слід пам’ятати, що зниження температури повітря у приміщенні нижче 8ОС може завадити яйцекладці. Ще одним важливим фактором регулювання несучості курей в осінньо-зимовий період є відповідний світловий режим: 14 або принаймні 12 годин. Оптимальна вологість повітря у курнику має становити 60-70%. Наявність паразитів (вошей, пухоїдів, кліщів) також призводить до значного зниження продуктивності несучок. Утім, головна запорука здоров’я та яєчної віддачі курей — правильна зимова годівля. Аби підтримувати належну температуру тіла несучок, насамперед слід збільшити кількість корму з додаванням до нього олії чи риб’ячого жиру. Напувати птицю потрібно чистою злегка підігрітою водою. Підвищує продуктивність і зелений корм, який узимку можна виростити власноруч. Робиться це так: у відро насипають 5 частин вівса, заливають 4 частинами теплої води й додають 10 крапель формаліну, щоб не було шумування. Розмочують овес протягом двох діб у теплій кімнаті. Потім висипають його у низенькі коробки. Днів через 6-10 овес щільно сходить, і його потрібно якнайскоріше згодувати, поки не зів’яв. У пророщеному вівсі майже вчетверо більше поживних речовин, ніж в іншому кормі. Кукурудзу і жито теж варто давати пророщеними, а от буряки і моркву — сирими. Розвісьте овочі в курнику на висоті з пів метра від долівки. Тоді курям, аби клювати коренеплоди, доведеться стрибати і підлітати. Тож вони не засиджуватимуться і принагідно зігріватимуться. Корисно годувати птицю сумішами, до складу яких входить рослинне борошно з люцерни, конюшини, кухонна сіль та ячмінь. Коли птицю утримують у приміщенні, то зерно найкраще висипати на чисту й суху підстилку. Такий спосіб годівлі сухим зерном вважається найліпшим, оскільки птахи, визбируючи корм, постійно рухаються, що для них корисно. Чудове джерело кальцію — яєчна шкаралупа. Її подрібнюють і згодовують птахам. Варто пам’ятати, що цінною добавкою до раціону курей є відварена підморожена картопля: в ній багато крохмалю, який уже перетворився на цукор і добре засвоюється. (Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ") |
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я