Кожне зело, яке плекала твоя рука, вдвічі поживніше, ніж куплене

За матеріалами інтернет-видань 17.12.2022 551
 Кожне зело, яке плекала твоя рука, вдвічі поживніше, ніж куплене


Будьте здоровими, наші читачі!
Знову пропонуємо Вам поради від карпатського знатника Андрія Ворона. Про його рецепти здоров'я написав книгу відомий український письменник 
Мирослав Дочинець  Із Закарпаття. Знадобляться вони чи ні, не знаємо, але залишимо тут на сторіночці:

 

  • Кожне зело, яке плекала твоя рука, вдвічі поживніше, ніж куплене. Я радію їм, як дітям. І вони це чують. Рослинка вгадує, чого нам бракує, і дає нам це.

 

  • Сіль споживати до міри. Але добре тримати її там, де живеш і спиш. Усе життя під моїм ліжком, де узголів’я, лежить торбинка сірої солі. Добре дихається і гарні сни.

 

 

  • Якщо споживати щодня сім потрав – жменю ягід, морквину, ложку насіння льону, мисочку квашенини, кількоро горіхів, яблуко, три зубці часнику, – то час смакування ними доточиться до твого віку.

 

  • Розсіл (сік квашеної капусти) – найдоступніші ліки від цукрового діабету, хвороб печінки, шлунка, підшлункової залози, нервової системи. Він підстьобне ці органи до роботи і оживить усе тіло.

 

  • Я не відмовляюся від яєць. Це – «золото в шкарлупі» (від домашніх курей). Яйця їм м’якозвареними або сирими. Але не часто.

 

  • Коли відчуєте, що організм швидко втомлюється, що вас усе дратує, робота, як кажуть, із рук валиться – це означає: треба вживати моркву двічі-тричі на день. Бажано з олійкою і медом. Так відновите сили.

 

  • Якщо болять суглоби і поперек. Дві столові ложки подрібнених гілочок верби та стільки ж бузку (чи кори з них) перемішуємо, додаємо одну столову ложку лаврового листя і заливаємо 0,5 л горілки. Настоюється три тижні. Тоді додаємо 50 г камфорного спирту і одну червону перчину. Цим натирати хворі місця.

 

  • Кожен овоч у міру стиглості вкидай у пивниці в посудину з водою, нехай там кисне і наброджує молодильну силу. А зрілі плоди-падалиці та ягоди суши на горищі, а потім вари з них узвари. Взимі це врятує тебе від слабості і простуди. Чоловікові після 50-ти років узвар із груші-дички пити якнайчастіше.

 

  • Не забувайте про горіхи. Горіх схожий на мозок наш. У ньому сила для мозку. І сила чоловіча. Добре щодня вживати горіхової олійки чайну ложечку. Ще краще – оливкової, як це роблять греки.

 

  • Пити спиртне в малій мірі можна, але користі з цього ніякої. А втрат і клопоту може бути багато. Найрозумніше чинить той, який майже не п’є. Найгірше чинить той, хто п’є рідко, але багато водночас. Великі дози спиртного руйнують.

 

  • Якщо пити, то що? Горілка збуджує кров, туманить розум і відбирає сили. Пиво в’ялить мозок і довго бродить у тілі. Вино в невеликій кількості звеселяє серце і гріє тіло. Спиртне до 12 години – на ганьбу, після 20-ї – на шкоду. До 30 років краще не пити взагалі. У похилому віці з розумом можна дозволяти собі келишок.

 

  • Не так шкідливо пити, як пиячити. Серед моєї рідні не було п’яниць. А все завдяки  моїй бабі. Вона навчила жінок, як із цим боротися. Сушила квіти хризантеми, сікла, дрібно товкла і настоювала на горілці, яку давала пити чоловікам. Після того вони або взагалі не пили, або пили дуже мало.

 

  • Мій відпочинок – це зміна занять. Нерви відпочивають, коли трудяться руки. Тіло відновлює сили, коли працює голова. І навпаки.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ