КУХОЛЬ ПИВА З ГНИЛОЮ «ТАРАНЬКОЮ»
У Дніпрі чоловік з'їв рибу з пивного магазину Beer Bank та захворів ботулізмом
Потерпілого доставили до лікарні
У Дніпрі чоловік заразився ботулізмом. Він з’їв в’ялену плітку, яку купив в магазині Beer Bank. Постраждалого доставили у стані середньої тяжкості в лікарню №4.
Йому ввели протиботулінічну сироватку. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на сайт ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Спеціалісти проінспектували магазин. Результати наступні:
- вилучено 1,462 кілограма в’яленої плітки невідомого походження без маркування;
- прийнято рішення про тимчасове припинення обігу в’яленої плітки з 15 серпня на 10 робочих днів;
- встановлено виробника риби, інформацію про нього направили до Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області для вжиття заходів реагування;
- складено припис про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.
Розслідування триває.
Що таке ботулізм
Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей.
Симптоми ботулізму
Захворювання виникає за 12-36 годин, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. У хворих спостерігається:
- нудота;
- блювання;
- біль у животі;
- загальна слабкість;
- головний біль;
- запаморочення.
Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу.
Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Дотримуйтесь чистоти сировини. Що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5-25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини. Не купуйте виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солену рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.
Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Дніпровському районі чоловік помер від ботулізму.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я