Людству загрожує кліматична міграція

За матеріалами інтернет-видань 13.08.2024 105
Людству  загрожує  кліматична міграція

За словами кандидата географічних наук Дениса Пішняка, керівника   відділу фізики атмосфери та геокосмосу Національного антарктичного наукового центру,  українські вчені ведуть спостереження за кліматом саме з Антактиди.  Дані зі станції «Академік Вернадський» використовує  Укргідрометцентр для своїх прогнозів. Деяка частина базових, стандартизованих моніторингових даних передається у відкриті бази даних, тож Гідрометцентр будь-якої країни може використати їх для розрахунку власних прогнозів погоди і будь-хто – для власних досліджень.
Вчений прогнозує, що у зв'язку з кліматичним потеплінням люди почнуть переміщатися у ті регіони, де загалом сприятливіші умови для життя. Тобто, боротьба може вестися за ті ділянки суходолу, де вже є придатна для пиття вода та краща екологічна ситуація. А це, в свою чергу, призведе до своєрідної кліматичної міграції.
Денис Пішняк вважає, що підвищення температури повітря і збільшення маси води призводить до збільшення випаровування, а отже, води в атмосфері стає все більше. Це провокує потужні зливи, переміщення атмосферних фронтів, виникнення ураганів тощо. Навіть прісна вода, що проливається на землю, –  це не чиста питна вона, а забруднена від ерозії ґрунтів, а також різними хімічними сполуками.
На думку вченого, зміни клімату є загрожуючими для розвитку сільського господарства в Україні. Бо збільшення температури повітря означає ризик посилення посухи, а це тягне за собою проблеми з чистою питною водою, та й загалом проблеми з водою в широкому розумінні. Щоб її вирішити, в Україні вже зараз починають інтенсивно використовувати підземні води для зрошення. Роблять свердловини з усіма супутніми наслідками –  пересиханням річок, озер та криниць. Втім, це навряд чи врятує від очікуваних загроз.

Науковець трохи заспокоює, що апокаліпсису очікувати не варто. Земляни не загинуть, хоч частина планети дійсно матиме складнощі з виживанням. Це може датися взнаки посиленням демографічних проблем, і  можливим переміщенням народів з одних регіонів до інших.

"В історії людства вже були глобальні потепління. Але те, що ми бачимо упродовж останніх ста років, кардинально відрізняється від попередніх періодів за єдиним показником – швидкістю змін.
Тодішні потепління були викликані природними чинниками, а нинішнє спричинила діяльність людини. Про це можна говорити з цілковитою впевненістю, бо природні зміни завжди відбуваються повільно, а неприродні – нетипово швидко.
За 30-50 років, коли температура підвищиться ще на пару градусів, ми впритул наблизимося до тих умов, які були в епоху динозаврів", - пояснив Денис Пішняк .

 

За матеріалами Главкома

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ