Мир ціною справедливості чи справедливість ціною миру: у Дніпрі презентували Маніфест сталого миру

Марина Бабич 23.10.2023 397
Мир ціною справедливості чи справедливість ціною миру: у Дніпрі презентували Маніфест сталого миру

23 жовтня у Дніпрі презентували Маніфест сталого миру. Цей документ за активної підтримки Громадянської мережі «ОПОРА»,
Міжнародного Фонду «Відродження» спрямований  на окреслення чітких гарантій сталого миру в майбутньому.

Про зміст та ідею Маніфесту розповіли журналістам його автори. Серед них - Євген Глібовицький, директор, аналітичний центр pro.mova; Валерій Пекар, викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл; Тарас Стецьків, народний депутат України п’яти скликань; Ганна Гопко, голова правління Мережі захисту національних інтересів «АНТС»,Міжнародний центр української перемоги (ICUV). Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання; Костянтин Батозський, політолог, директор “Агентства Розвитку Приазов'я”; Микола Виговський, громадський діяч. Загалом над створенням Маніфесту працювали 24 політичних і державних діяча.


У ході виступів, зокрема, зазначалося, що неможливо отримати мир ціною справедливості чи справедливість ціною миру. Для сталої міжнародної безпеки справедливість і мир мають бути досягнуті одночасно.

"Ще кілька років тому Україна вірила, що вихід ЗСУ до кордонів 1991 року - це Перемога. Втім, зараз ми розуміємо, що це не  перемога: і обстріли продовжаться, і атаки на інфраструктуру, і бойові дії. Перемога - це тоді, коли Україна більше не загрожена, коли росія не становить загрозу нашій державі. Перемир'я перед наступною агресією- це не перемога. І війна не може завершитися без картини світу після війни. От саме це ми запрограмували в Маніфесті", - наголосив Валерій Пекар.  

Костянтин Батозський, зокрема,  підкреслив, що будь - який конфлікт у світі не може лишатися локальним,  і він матиме глобальні наслідки.

"Наша війна відображається на ряді аспектів у багатьох країнах. Скачуть ціни на зерно, безпекова нестабільність тощо.  Тому варто вибудовувати мости зі своїми союзниками для гарантій сталого миру", - зауважив спікер.

Ганна Гопко, у свою чергу, повідомила, що наявний також документ - сценарій завершення війни, у якому західним партнерам чітко пояснюється, що "цідити потроху" необхідне озброєння для України - це затягування війни на виснаження.  
 

"За 10 років російської агресії авторитарний клуб зробив свої висновки. Вони аналізували політику санкцій, політику військової допомоги, включно з виробництвами. Тому Перемога України,  чим швидше вона відбудеться, тим   це потужніший меседж на стримування чи то для Китаю, чи для Ірану, чи Північної Кореї. Це ми і пояснюємо в нашому Маніфесті. Нам потрібна чиста перемога, а не як говорять -  дві сторони однаково виснажилися, треба садити за стіл перемовин, бо ніхто немає можливості виграти в цій війні. Це означає стратегічний програш, як не покараність в Китаї і т. д., що можна руйнувати світовий порядок, міжнародні інституції, створені після Другої світової заради миру і безпеки людей", - зазначила Ганна Гопко.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ